Njega novorođenčeta: 10 savjeta za roditelje pod stresom

Njega novorođenčeta: 10 savjeta za roditelje pod stresom

Novorođenče može donijeti puno aktivnosti i uzbuđenja u život roditelja, ali i dosta stresa i umora. Bilo da ste novi ili iskusni  roditelj cjelodnevna briga o novorođenčetu može svakom roditelju okrenuti život naglavačke. Razmislite o ovih 10 praktičnih savjeta kako biste uspješno držali stres pod kontrolom.

1. Brinite o sebi

Ne koristite kofein kao glavnu namirnicu ili kao zamjenu za spavanje. Umjesto toga, jedite zdravu prehranu, pijte puno vode i udahnite svjež zrak. Dok beba spava, spavajte i vi. Napravite noćni raspored sa partnerom koji omogućuje oboma da se odmorite i da brinete za dijete. Svaki dan pronađite neku sitnicu u kojoj uživate bilo sa djetetom ili samo za sebe.
Dobre navike će vam pomoći zadržati potrebnu energiju da se uspješnije brinete za svoje novorođenče.

2. Napravite raspored posjeta za prijatelje

Porodica i prijatelji će željeti da vide i da se dive vašem novorođenčetu. Međutim, najbolje će biti ako odmah budu znali kada mogu doći i koliko vi imate vremena za njihovu posjetu. Insistirajte da gosti operu ruke prije nego što uzmu dijete u ruke i… provjerite da neko nije bolestan.

3. Držite se rutine

Napravitre raspored i držite se rutine. Pronađite dovoljno vremena za njegu bFile 4426ebe, kratki san i odmor, vrijeme za bebu. Držite predviđene aktivnosti na minimumu. Dajte sebi više vremena kada trebate izaći vani. Spakirajte dovoljne zalihe potrepština za bebu, posebno pelena.

4. Promjene u raspoloženju

Emotivne promjene uistinu mogu biti velike. Mogu se kretati od potpune sreće i divljena malim sitnim prstima,  do neizmjerne tuge radi gubitka samostalnosti i sumnje u sopstvene sposobnosti da se uspješno brinete za novorođenče, i  sve ovo u razmaku od jednog mijenjanja pelena.

Velike su šanse da ste i vi i vaš partner umorni i zabrinuti.

Da bi ste zadržali povezanost razgovarjate o onome što vas muči, kao što su tijesan kućni budžet  ili poteškoća u smirivanju bebe. Jedan mali osmijeh može popraviti raspoloženje.

5. Smanjite svoje standarde

Sakrijte usisivač i ostaviti prašinu na miru. Peglanje uvijek može malo sačekati. Spremite čistu odjeću na policama - ili složite dok vam ne zatreba. Ne opterećujte se sa obavezama koje nisu neophodne. Možda se svaki dječji komad garderobe i ne mora peglati. 

6. Izađite iz kuće

Ako ne znate kako da izađete na kraj sa svojim novorođenčetom, izvedite ga u šetnju.  Ako imate nekoga kome vjerujete neka na kratko preuzme brigu o bebi.

7. Prihvatite pomoćFile 4427

Kada porodica i prijatelji ponude pomoć, prihvatite je.  Bilo kakva pomoć je dobro došla. Bilo da brinu o bebi, slože rublje ili nešto treće.

Više:
Prvi dani sa novom bebom
Savjeti za novopečene tate


8. Njegujte i druge odnose

Vaše novorođenče treba vašu ljubav i pažnju, ali ne znači da zanemarujete svoje dijete ako se povremeno družite sa drugima. Ako imate još djece, izdvojite vrijeme za individualno druženje sa svakim od njih. Pronađite vremena za partnera, otiđite s prijateljima na ručak ili u kino.

9. Mislite o budućnosti

Koliko god teško bilo i izgledalo da nikad neće proći, dani dok je beba jako mala neće dugo trajati. Uživajte i poštujte svaki trenutak, čak i usred najvećeg haosa.

10. Prepoznajte kada treba da potražite pomoć

Roditeljstvo je izazov, čak i u najboljim danima. Ako ste depresivni ili ako imate problema da se priviknete na život sa bebom, potražite pomoć stručnjaka. Kada naučite kako da se nosite sa novim stresom u vašem životu, bićete u stanju da više uživate u čarima roditeljstva.