Novi test obećava više uspješnih IVF tretmana

Novi test obećava više uspješnih IVF tretmana

Test koji su osmislili britanski naučnici obećava mnogo više uspješnih trudnoća nakon IVF tretmana.

Ovaj test, koji trenutno košta 600 funti, pomaže liječnicima da identificiraju embrije koji imaju naviše šanse za preživljavanje u maternici prije implantacije. Kroz pokusna testiranja, pokazalo se da je stopa uspješnih trudnoća  porasla za 25 posto.

Mnogim ženama je potrebno i nekoliko ciklusa tretmana oplodnje prije nego što uspiju iznijeti trudnoću i roditi zdrave bebe. Trenutno, prema statistici, samo jedan od četiri IVF tretmana rezultira uspješnom trudnoćom.

Međutim, kada je pokusno napravljen ovaj test na 50 žena koje su bile podvrgnute IVF tretmanu, 31 posto njih je ostalo u drugom stanju.

Tokom ove metode, jajašce oplođeno korištenjem IVF tretmana, smješta se u aminokiselinu – okruženje gotovo istovjetno maternici.

Pročitajte više o novoj IVF metodi koja ima 40% više šanse za uspjeh

Tehniku je razvio profesor Henry Leese, biolog na univerzitetu York . On je rekao -  „Otkrili smo da su „najbolji“ i „najizdržljiviji „ embrioni oni koji su „najtiši“ i koji se počnu hraniti aminokiselinom."

Daljnji pokusi na 400 žena trenutno se odvijaju u Londonu, Leedsu i Liverpoolu.

Ako se pokaže uspješnim i pouzdanim, ovaj test pod nazivom „EmbryoSure“  može postati široko dostupan sljedeće godine. Više od 2.000.000 funti već je potrošeno na razvoj ovog, nadajmo se, revolucionarnog testa.