Očevi i kćeri

Očevi i kćeri

Po samoj prirodi odnosa, u mnogim obiteljima, očevi imaju više zajedničkih interesa sa sinovima, a majke sa kćerima. No, za vrijeme adolescencije izuzetno je važno njegovati odnos očeva sa kćerima, i majki sa sinovima.

Roditelji u odnosima otac-sin i majka-kćer imaju tendenciju da prave usporedbe sebe u tim godinama i svoje djece istog spola. Nerijetko se dešava da otac ima stav “On se ne ponaša kao ja u toj dobi”, dok mnoge majke misle “Ne želim da učini iste pogreške koje sam činila ja u toj dobi”. Ovakvi stavovi su zapravo štetni i zbog takvih usporedbi roditelji često nisu u stanju da sagledaju svoje dijete kao jedinku, sa sopstvenim iskustvom, pogreškama i uspjesima. S druge strane, tata nikada nije bio djevojčica, a mama nikada nije bila dječak, i u tim odnosima ne može doći do uspoređivanja sa samim sobom, otklanjanja svojih pogrešaka iz djetinjstva, niti posmatranje djeteta kroz svoju sopstvenu prizmu. Mnogo je razloga koji daju prednost odnosu otac-kćer i majka-sin, u dobi adolescencije.

Za djevojčicu, tata je obično jedini muškarac u njenom životu dugi niz godina. Način na koji je on tretira, uveliko će imati utjecaj na njen odnos sa muškarcima u odrasloj dobi, ali u dobi u kojoj se nalazi trenutno. Djevojčica u adolescenciji od oca traži ljubav, poštovanje, te afirmaciju njene ženstvenosti. Ako joj on to i pruži, ona će obično očekivati ​​isti način ophođenja i od svih ostalih muškaraca u njenom životu. Drugim riječima, vjerovatno neće tolerirati nepoštivanje njene ličnosti ili bilo kakvo ponašanje koje smatra uvredljivim. Ako je, s druge strane, navikla na odnos u kojem je otac zapostavlja, kritikuje ili zlostavlja (psihički ili fizički), veoma je vjerovatno da će se vezati za muškarce koji su sebični, neodgovorni i koji zapostavljaju partnericu (da ne nabrajamo puno gore slučajeve), te će joj takvi odnosi biti sasvim prihvatljivi.  

Treba spomenuti da se, u velikom broju slučajeva, odnos majki i kćeri u dobi adolescencije može pogoršati. Zapravo to je najkritičniji period za ovaj odnos, i tada dolazi do najčešćih i najžešćih konflikata. Ovdje otac može odigrati veoma važnu ulogu, te biti koristan medijator. Za odrastanje djevojčica, veoma je važno da izgrade pozitivan stav prema majci, što je ponekad jako teško u ovom periodu, a tu otac može mnogo pomoći svojim stavom i sugestijama. To je još jedan razlog važnosti odnosa oca i kćeri u vrijeme adolescencije.

       
X
Loading

The site is currently not available due to technical problems. Please try again later. Thank you for your understanding.


If you are the maintainer of this site, please check your database settings in the settings.php file and ensure that your hosting provider's database server is running. For more help, see the handbook, or contact your hosting provider.

The mysqli error was: User roditeljidb already has more than 'max_user_connections' active connections.