Odgođeno presijecanje pupčane vrpce

Odgođeno presijecanje pupčane vrpce

Odgađanje rezanja pupčane vrpce je dobro za zdravlje beba, kažu naučnici.

Studija je pokazala da je nivo željeza u krvi novorođenčadi mnogo viši ukoliko se popčana vrpca ne prereže odmah po rođenju. Rezanje pupčane vrpce odmah nakon rođenja – što je standardna praksa - stavlja dijete u opasnost od nedostatka željeza.

Odlaganje presijecanja pupčane vrpce na samo nekoliko minuta omogućuje prijenos krvi iz pupčene vrpce na bebu. 
Nacionalni institut za zdravlje (NICE) iz Velike Britanije je objavio nove smjernice za rezanje pupčene vrpce koje će se primjenjivati od sljedeće godine.

U mnogim zemljama rezanje pupčane vrpce manje od jedne minute nakon rođenja je standardna praksa. No, rezanje pupkovine prerano može smanjiti količinu krvi koja prolazi od majke prema dijetetu preko posteljice, te  utiče na bebinu zalihu željeza. S druge strane, odgađanje presijecanja pupčane vrpce, duže od jedne minute nakon rođenja, može povećati rizik od žutice.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se pupčana vrpca presijeca između jedne i tri minute nakon rođenja.
Postojeće smjernice u većini zemalja upućuju na rezanje pupkovine odmah nakon rođenja. No, naučnici su odlučili ispitati da li je takva praksa najbolja.

Najnovije istraživanje provedeno na 3.911 žena i njihove djece pokazalo je da odgođeno presijecanje pupkovine ne utiče na majčin rizik od krvarenja, gubitka krvi ili smanjenja nivoa hemoglobina, a pozitivno utiče na zdravlje bebe na mnogo načina.

Kod odgođenog presijecanja pupkovine,  bebe su imale viši nivo hemoglobina između jednog i dva dana nakon rođenja, te je smanjena vjerovatnoća  manjka željeza tri do šest mjeseci nakon rođenja. Porođajna težina je također bila veća kod beba kod kojih je pupčana vrpca presječena malo kasnije.

Više: Znate li šta je "lotus birth"?

Dr. Philippa Middleton sa univerziteta  Adelaide je rekao  - "U svjetlu dokaza da odgađanje presijecanja pupkovine povećava koncentraciju nivoa hemoglobina i zalihe željeza kod dojenčadi, liberalniji pristup u odgađanju presijecanja pupkovine kod zdravih beba čini se opravdanim."

Ipak, odgađanje presijecanja pupčane vrpce dovelo je do nešto većeg broja djece kojima je potrebna svjetlosna terapjia za liječenje žutice. Dr. Middleton kaže - "Od koristi odgađanja presijecanja pupkovine treba oduzeti mali dodatni rizik od žutice kod novorođenčadi.  Odgođeno presijecanje povećava rezerve željeza, što je izuzetno korisno u područjima u kojima su stanovnici podložni težim oblicima anemije.“

Studija je objavljena u The Cochrane Library.