Odjeća za bebe

Odjeća za bebe

Kupovina odjeće za bebe, iako se čini veoma jednostavnom, zapravo može ponekad biti zahtjevna i zbunjujuća. Neka odjeća može sputavati bebu, biti prevelika ili premala, preširoka ili preuska.

Donosimo nekoliko savjeta za kupovinu odjeće i obuće za bebe.

 


 

1. Kupite pravu veličinu

Istina, bebe ne rastu iznimno brzo, ali kupovina odjeće dva broja veće ponekad nije dobra ideja. U vrijeme kada bebi takva odjeća bude potpuno pristajala, već će biti iznosana i izblijedjela. Mnogo je bolje kupiti odjeću prave veličine, ali u manjim količinama .

2. Nemojte kupovati previše

Uvijek kupujte samo ono što je zaista potrebno. Lijepa haljinica za posebne prilike mogla bi dugo čekati u ormaru, da bi ste uoči takve prilike shvatili kako je beba već prerasla. Mnogo je mudrije kupovati malo po malo, prema potrebi..

3. Rukavice

Rukavice su savršene za bebe rođene zimi, te kada ih izvodite napolje. Mnogi roditelji stavljaju rukavice bebama kako se ne bi ogrebale dok spavaju. Ipak neke bebe se često bude upravo jer im rukavice smetaju.

4. Cipele

Bebi cipelice i nisu potrebne. Dovoljno je imati nekoliko pari toplih čarapa. Ako se ipak odlučite na kupovinu cipelica, neka to budu one sa mekanim đonom.

5. Naljepnice i etikete

Provjerite sve naljepnice i etikete na bebinoj odjeći i to nakon svakog pranja. Ako nisu sigurno pričvršćene mogu predstavljati opasnost od gušenja. Najbolje ih je ukloniti sa bebine odjeće.

6. Šavovi

Šavovi na bebinoj odjeći mogu iritirati osjetljivu bebinu kožu, peckati i svrbjeti. Pri kupovini, provjerite kako su šavovi obrađeni

7. Čipka, nabori i vuna

Sve ove stavke odjeći za bebe mogu imati isti efekat kao i  loše obrađeni šavovi. Neka bebina odjeća bude od prirodnih materijala (najbolje pamučna), jednostavna i bez mnogo detalja.

8. Praktičnost

Važno je da bebina odjeća bude praktična za oblačenje, kako ne bi ste uznemirili bebu oblačeći joj usku majicu preko glave. Dugmići za kopčanje u predjelu vrata su odlično rješenje. Isto važi i za gegice sa digmićima na nogavicama, koji su idealni za brzo mijenjanje pelene.