Oporavak nakon poroda

Oporavak nakon poroda

Možda vam je neko nekada rekao da ćete se nakon poroda u oporaviti nakon šest sedmica, odnosno 40 dana. Međutim, nova studija je otkrila da većini žena treba mnogo više vremena da se u potpunosti oporave.

Dr. Julie Wray, sa univerziteta Salford, intervjuisala je žene u intervalima od dvije do tri sedmice, tri mjeseca i šest do sedam mjeseci nakon poroda, kako bi dobila jednostavan uvid u postnatalni oporavak.

Nakon analize rezultata ankete, zaključila je da je potrebno i godinu dana da se žena u potpunosti oporavi od poroda. Ova studija je pokazala značajno nezadovoljstvo novih majki sa postnatalnom njegom.

Žene koje su učestvovale u studiji izjavile su da je 40 dana za oporavak čista 'fantazija'.
Mahom su bile razočarane ljekarskom postnatalnom njegom, kako samih njih, tako i beba. Većina je potvrdila da se tijelo tek donekle oporavilo nakon 40 dana, ali ni blizu onoga što su očekivale, a potvrđeno je i da psihološki oporavak traje mnogo duže od šest sedmica, pa čak i duže od fizičkog.

Ova  studija je otkrila da bolnički odjeli mogu imati negativan utjecaj na oporavak usljed ograničavajućih pravila i propisa. Također, sada se porodilje, mnogo ranije nago u prošlosti, otpuštaju nakon poroda, pa se često suočavaju sa fizičkom nesposobnošću da se brinu za sebe i bebu, ukoliko kod kuće nemaju adekvatnu pomoć.

Fizički oporavak je, naravno, samo jedna strana priče. Ženama je također potrebno dosta vremena da se psihički prilagode novoj ulozi i da prihvate i prebrode nastale promjene. Pri tome, mnoge nove majke osjećaju veliki pritisak da se što prije „podignu na noge“. Ovaj pritisak može doći od strane poslodavca, porodice, ili čak i zbog medijskih poruka koje primamo (pogledajte samo slike vitkih i nasmijanih holivudskih zvijezda, tek nekoliko dana nakon poroda). Naravno, pri tome treba znati da su takva očekivanja i takve slike potpuno nerealne i da „žurba za oporavkom“ samo može štetiti majki i bebi.