Opsesivno-kompulzivni simptomi kod mladih majki

Opsesivno-kompulzivni simptomi kod mladih majki

Nove majke imaju znatno veću stopu opsesivno-kompulzivnih simptoma od drugih ljudi, a takvi simptomi nastaju usljed potrebe da zaštite svoje potomstvo, pokazala je nova studija.

Na primjer, nova majka stalno brine i provjerava da li dijete diše.  Ona je sklona da pretjerano dezinficira sve ono što okružuje bebu, u strahu od različitih klica i bakterija. Također, mlade majke mogu pokazivati pretjeranu zabrinutost za potpuno bezazlene povrede djeteta, tvrde autori studije.

Istraživači su ispitali stotine novih majki i utvrdili da 11 posto njih ima značajne opsesivno-kompulzivne simptome u periodu između dvije sedmice do šest mjeseci nakon poroda.

Ovi simptomi su obično privremeni i mogu biti rezultat hormonalnih promjena, a također mogu biti i odgovor na brigu za novu bebu, tvrde istraživači. Oni su otkrili da je oko 50 posto žena osjetilo poboljšanje, odnosno smanjenje ovih simptoma nakon što su njihove bebe napunile 6 mjeseci.

"Moguće je da su određene vrste opsesijenovih roditelja normalne, pa čak i poželjne, na primjer one o čistoći i higijeni" -  rekla je glavna autorica studije, dr. Dana Gossett, asistenica na katedri za porodiljstvo i ginekologiju na medicinskom fakultetu Northwestern univerziteta, i liječnica u bolnici Northwestern Memorial.

Ali, ako ovi simptomi ometaju normalne dnevne aktivnosti, tada oni mogu ukazivati na problem mentalnog zdravlja, ističu istraživači.

Oko 70 posto žena koje su imale simptome opsesivno-kompulzivnog ponašanja također su imale i  simptome depresije. To sugerira da opsesivno-kompulzivni poremećaj kod novih majki može predstavljti duševnu bolest, tvrdi istraživačica na ovom projektu dr. Emily Miller.

Saznajte više o postporođajnoj depresiji

"U toku su i rasprave o tome da li je  postporođajna depresija tek epizoda koja se događa nakon rođenja djeteta ili bolest koja se mora tretirati kao bilo koja druga vrsta depresije" –rekla je Miller u priopćenju -  "Naše istraživanje podupire ideju da to može biti bolest koja je zapravo kombinacija određene vrste anksioznosti i opsesivno-kompulzivnog poremećaja, a ne depresija ili depresivna epizoda.“

Studija je objavljena u aprilskom izdanju izdanju časopisa Journal of Reproductive Medicine.