Otkriven razlog porođajne boli

Otkriven razlog porođajne boli

Australski naučnici su otkrili protein koji potiče rađanje bebe, što bi moglo dovesti do stvaranja lijekova koji bi mogli spriječiti prerano rađanje.

Izgleda kao da su australski naučnici riješili jednu od velikih misterija ljudske biologije, odnosno otkrili razlog koji potiče porod nako 40 nedjelja trudnoće.

Naučnici ne mogu ustanoviti tačan datum poroda sa potpunom preciznošću, ali znaju da, kada dođe vrijeme poroda, tijelo proizvodi protein koji oslobađa “sigurnosni” prekidač kojim se omogućava kontrakcija uterusa.

Ovo bi moglo dovesti do pronalaženja novih lijekova koji bi potaknuli porod kod žena sa povećanom tjelesnom težinom, kao i načina da se spreči prijevremeni porod.

Naučnici već decenijama pokušavaju da otkriju razlog koji potiče porod, ali bezuspješno. Ovo bi napokon mogao biti prvi jasan indikator.

Prof. Brennecke koji je radio na ovom projektu kaže da je, za razliku od ranije razmatranih hormonalnih promjena, ovo prvi stvarni otkriveni pokretač poroda.

Studija, koja je objavljena u časopisu Nature Communications ima za cilj pronalaženje alternative za opasne carske rezove koji su veoma zastupljeni kod majki sa povećanom tjelesnom težinom. 

Majke sa povećanom tjelesnom težinom ne proizvode dovoljno proteinskih molekula koje potiču lančanu reakciju poroda. Ove žene slabo reaguje na uobičajene metode indukcije poroda.

Prof. Brennecke kaže da ova studija daje potencijalne opcije za poboljšanje poroda žena sa povećanom tjelesnom težinom.