Polazak u školu

Polazak u školu

Gledajući vašeg malog đaka prvaka vjerovatno razmišljate o tome kako je brzo proteklo predškolsko razdoblje, i obuzima vas sjeta i nevjerica usljed činjenice da je vrijeme da sjedne u školske klupe. Međutim, ovaj korak je jedan od najljepših i najemotivnijih u ciklusu odrastanja. Kako za vas, tako i za vaše dijete.

Pripremite dijete za nove okolnosti i pomozite mu da ih prihvati sa veseljem. Mi dajemo nekoliko jednostavnih savjeta:

  • Razgovarajte o školi tokom ljeta. Sjetite se nekih vaših školskih anegdota, prepričajte ih djetetu i nasmijte im se zajedno.
  • Pokušajte naučiti dijete da se zabavi sa olovkom i papirom, bilo da nešto crta, boji ili piše. Ovo će mu pomoći kada se bude očekivalo da sjedi u učionici 45 minuta u kontinuitetu.
  • Ako još ne zna brojeve do 10 ili sva slova, nemojte ništa forsirati, ali predstavite mu pojam brojeva i slova na slikovit način. Nacrtajte zajedno dva balona i pored napišite broj dva, ili izrežite neko slovo od papira, pa mu nacrtajte oči i usta. Tako možete sastavljati riječi. To će pomoći djetetu da spozna pojam brojeva i slova, što će mu umnogome olakšati početak školovanja. File 683
  • U svom domu, odredite prostor gdje će stajati knjige i pribor za školu i gdje će vaš mali školarac raditi domaće zadatke (najbolje je da to bude radni stol sa ladicama). Uredite taj prostor zajedno i dozvolite djetetu da učestvuje sa idejama i praktično. Neka to bude kutak u kojem će se ugodno osjećati. I neka bude dobro osvijetljen.
  • Zajedno kupujte pribor i knjige za školu. Dozvolite djetetu da samo izabere pribor koji mu se sviđa (uz vaše sugestije i upute svakako). Neka dijete samo nalijepi naljepnice za ime na sveskama i knjigama, naoštri olovke i bojice...
  • Pričajte o školi i nastavnicima afirmativno, objasnite da je to mjesto gdje će se osjećati lijepo, steći prijatelje.
  • Pokažite djetetu koliko ste ponosni što kreće u školu. Recite mu to. Ta spoznaja će mu dati dodatno samopouzdanje.
  • Upoznajte dijete sa osobama koje će se za njega brinuti dok je u školi i van nje (učiteljica, teta, produženi boravak), i sa prostorima u kojima će boraviti.
  • Ustalite dnevnu rutinu. Pokušajte ustaliti rutinu koja će biti približna onoj kada dijete krene u školu (obroci, igra, crtanje, odmor...). To će pomoći djetetu da bez stresa usvoji novu rutinu kada škola počne.
  • Podržite vaše dijete. Čak i ako polazak u školu bude teži nego što ste očekivali, ne brinite. Potrebno je samo malo strpljenja i vaš će mali školarac sa veseljem iščekivati naredni školski dan.