Polazak u vrtić

Polazak u vrtić

Polazak u vrtić je velika prekretnica za roditelje, a naročito za dijete. To je prvi pravi korak u razvijanju samostalnosti djeteta i učenju socijalizaciji sa drugima. Period adaptacije u vrtiću, iako kratak, može biti veoma stresan, ako se ne pripremite na poteškoće sa kojima ćete se vjerovatno susresti.

Odbijanje odlaska u vrtić normalna je reakcija gotovo svakog djeteta. Mnogi će se prvi put razdvojiti na nekoliko sati od roditelja, bake, djeda ili poznate tete, i to nije lako. Najbolje je da dijete krene u vrtić nakon navršene 3 godine života, ukoliko je to moguće. Da biste olakšali i sebi i djetetu prelazno razdoblje adaptacije, pripremajte dijete za novu situaciju.

- Posjetite vrtiće i opredijelite se za onaj koji vam najviše odgovara. To može biti onaj koji je najbliži vašem mjestu stanovanja ili radnom mjestu. Možda se odlučite za vrtić sa određenim metodama edukacije i odgoja koji vam najviše odgovaraju, ili pak onaj u kojem su grupe najmalobrojnije. Koji god vrtić da odaberete, vodite računa o ambijentu i osnovnim uslovima boravka. Roditelj ipak najbolje poznaje svoje dijete i može prepoznati ambijent u kojem će se i dijete lijepo osjećati. Nije loša ideja da povedete i dijete u obilazak i dozvolite mu da učestvuje u odluci (ukoliko je to moguće).

- Razgovarajte o vrtiću afirmativno. Opisujte vrtić kao veselo mjesto gdje se djeca raduju, druže iFile 704 igraju. Recite djetetu da ćete se svaki dan vratiti po njega i to često ponavljajte.    

- Krenite polako, sat po sat. To znači da prvo samo posjetite vrtić za koji se odlučite, a naredni dan ostavite dijete samo kratko, tek na pola sata ili sat. Taj period možete produžiti po pola sata svaki dan (ukoliko vam to vaše vrijeme dozvoljava).

- Neka dijete u vrtić ponese omiljenu igračku, svoju čašu i/ili dekicu. To će mu dati osjećaj sigurnosti.

- Najbolje bi bilo da prvih mjesec dana dijete boravi u vrtiću samo do vremena odmora. Vrijeme spavanja je kritični dio dana i preporučljivo je izbjegavati ostavljati dijete na dnevnom spavanju u vrtiću ako se nije u potpunosti adaptiralo.

- Nikada ne ostavljajte dijete u vrtiću dok ste ljuti ili nervozni. To može dovesti proces adaptacije na početnu tačku, jer dijete može povezati vaše raspoloženje sa ostajanjem u vrtiću ili, još gore, doživjeti vrtić kao kaznu.

- Većina djece u početku plače prilikom odlaska roditelja. Nemojte se vraćati; ako ste se pozdravili, otiđite. Svaki povratak će ponovno izazvati plač, a većina mališana se potpuno smiri već nekoliko minuta nakon odlaska roditelja.

File 705- Djeca različito reaguju na nove situacije; neki plaču, neki imaju probavne smetnje, neki izgube apetit ili se češće bude noću, dok se neki povuku u sebe. Strpite se, to će razdoblje brzo proći.

- Ako dijete prolazi neke druge adaptivne faze usljed različitih okolnosti u porodici (skidanje pelena, nova beba u porodici, razvod roditelja, selidba...) najbolje je pričekati neko vrijeme dok se dijete adaptira na nove okolnosti, pa tek tada krenuti u vrtić. U protivnom, promjene mogu prouzrokovati različite trajne tjeskobe.

- Nemojte dijete plašiti vrtićem:“Vidjet ćeš kako ćeš jesti kad te odvedem u vrtić“, „Čekaj samo da to kažem teti u vrtiću...“, „Ako ne budeš dobra, vodim te u vrtić i u subotu“.

- Budite prisutni. Učestvujte u aktivnostima koje vrtić organizuje, bilo da su to proslave, takmičenja, priredbe, izložbe, akcije uređenja vrtića, roditeljski sastanci ili nešto drugo. Postanite dio zajednice i dijete će se osjećati sigurno znajući da i vi tu pripadate.

- Nemojte insistirati da vam dijete ispriča sve što se toga dana desilo u vrtiću, pustite ga da vam ispriča šta želi i kada želi.

- Ukoliko nakon i mjesec dana dijete i dalje odbija ići u vrtić, posavjetujte se sa vrtićkim pedagogom.

Vrtić je izvrsna priprema za život. Takva zajednica uči dijete elementarnim vještinama koje svi mi trebamo imati kako bismo koračali kroz život samouvjereno i podnijeli sve ono što život nosi. Vrtić će dijete naučiti kako dijeliti sa drugima, kako se posvađati i kako pomiriti, kako opraštati i kako se boriti za sebe. Naučit će ga poštivanju drugih, ali i sebe, i načinima da pronađe svoje mjesto u grupi. Znat će tražiti ono što mu treba da bi zadovoljilo svoje potrebe, ali i pomoći drugima. Upoznat će prijateljstvo, život u zajednici, uzimanje, davanje, ljubav, zavist, srdžbu, radost. Otkrit će takmičarski duh, želju da se dokaže u grupi, poteškoće i uspjeh... I to sve na najbolji način za dijete - među svojim vršnjacima.