Pomozite bebi da savlada puzanje

Pomozite bebi da savlada puzanje

Iako neke bebe jednostavno preskoče ovu fazu, pedijatri savjetuju da ipak treba pokušati ohrabriti bebu da puže. Na taj način jača svoje tijelo, stiče koordinaciju pokreta, uči o svom okruženju, poboljšava vizualne vještine i generalno stiče bolje fizičke sposobnosti. Sve je to izuzetno bitno u fazi koja prethodi prohodavanju.

Puzanje je prirodna vještina koju većina beba automatski savlada. Ali, ponekad se desi da bebe jednostavno neće puzati. Jedan od razloga je da beba ne želi ležati na stomaku. Bebe odbijaju ležati na stomaku ako nemaju dobru kontrolu glavice, odnosno ne mogu jednostavno držati uzdignutu glavu. U tom slučaju možete pomoći bebi uz vježbu kojom ćete je naučiti da se osjeća udobno ležeći na trbuhu. Ovu tehniku možete koristiti još dok je beba jako mala, sa četiri ili pet mjeseci starosti:

  1. Lezite na leđa na pod.
  2. Stavite bebu na svoja prsa tako da leži na trbuhu. 
  3. Razgovarajte sa bebom, pjevušite ili na bilo koji način pokušajte zadržati djetetovu pažnju. Ovo može biti veoma zabavno i ugodno iskustvo. Pokušajte potaknuti interes bebe za vaše lice i vaš glas, tako da zaboravi na neugodan položaj. Vremenom, ovaj položaj će zapravo postati zabavan.
  4. Možete lagano rukama podizati i spuštati bebu u ovom položaju. To će djetetu biti izuzetno ugodni i interesantno, pa će se lakše i brže navići ležati na stomačiću.  File 1399

Iako ova vježbe ne daje rezultate odmah, izuzetno je efikasna kao poticaj razvoja motoričkih vještina u ovom položaju. Kada se beba počne osjećati ugodno na stomačiću, možete pokušati ohrabriti puzanje kroz sljedeće korake (ali ne prije sedmog mjeseca starosti):

  • Položite bebu na pod, trbuhom prema dolje. Ne zaboravite cijelo vrijeme pričati bebi lili joj pjevati, kako bi se osjećala sigurnije.
  • Napravite valjak od ručnika ili dekice i postavite ga ispred bebe.
  • Postavite bebine laktove u položaj za puzanje. To možete učiniti na način da nježno povučete bebu prema sebi držeći je za laktove. Pridržavajte bebu sve vrijeme ove vježbice.  
  • Nježno gurnite „valjak“ ispod gornjeg dijela tijela bebe (ispod ruku, nipošto ispod trbuha bebe), na načina da beba laktovima dodiruje pod. Provjerite da li su bebina koljena na podu. Koljena ne smiju biti u zraku. 
  • Kleknite na pod direktno ispred bebe i pričajte sa njom. Tako će beba naučiti podignuti glavicu, a vrlo vjerovatno i krenuti prema vama. Možete pokušati koristiti i ogledalo. Mnogim bebama to je izuzetno zabavno.