Porod snimljen preko MR aparata (video)

Porod snimljen preko MR aparata (video)

Liječnici u bolnici u Berlinu objavili su video koji prikazuje prvu realnu snimku poroda, i to snimljenu tehnologijom magnetne rezonance. 

Tim na čelu s dr. Christianon Bambergom načinio je ovu snimku u novembru 2010. godine, međutim tada su objavljene samo fotografije. Snimak dug 30 sekundi prikazuje drugu fazu poroda, kada dvadesetčetverogodišnja majka tiska, te se na snimci jasno vidi kako beba prolazu kroz porođajni kanal. Liječnici su morali zaustaviti snimanje prije nego je beba rođena kako je ne bi izlagali buci MRI aparata.

Mogućnost snimanja poroda na ovaj način bi mogla pomoći u objašnjenju zašto oko 15 posto žena rađa carskim rezom zbog sporog prolaska bebe kroz porođajni kanal.

Dok je većina MRI aparata u obliku cijevi, u berlinskoj bolnici Charite razvili su  poseban "otvoreni" skener koji pruža potreban prostor za primalje i majke tokom poroda.

Majka sa snimka je provela 45 minuta pod magnetnom rezonancom u drugoj fazi porođaja. Ginekolog Ernst Beinder rekao je da je porod normalno nastavljen, te da su čak mogli koristiti uređaj za praćenje otkucaja srca bebe.

Korištenjem snažnog magneta, MR omogućava detaljan prikaz mekih tkiva i koštane srži. Magnetna rezonanca smatra se sigurnijom od X-zraka, ali pacijenti svjedoče o neugodnom osjećaju skučenog prostora te još neugodnijoj buci koju stvara aparat.

Tokom snimanja ovog poroda, majka je nosila štitnike za uši koji blokiraju buku, a aparat je isključen u trenutku rađanja, kako se beba ne bi izlagala glasnim zvukovima skenera.

Pogledajte ovaj nevjerovatni video: