Porođaj: kako znati da je počelo?

Porođaj: kako znati da je počelo?

Trudovi počinju onda kada dođe do kontrakcija maternice. Kontrakcije tada postaju sve jače i češće. Kontrakcije omogućavaju maternici da potisne bebu prema dolje, a u isto vrijeme povuče cerviks prema gore i šireći ga, omogućava dovoljan prostor za dolazak bebe na svijet.

Većina porođaja počinje veoma rijetkim i tek osjetnim trudovima. Zbog toga većina budućih majki u prvim satima trudova nisu ni sigurne da li je porod zapravo počeo.

Mnoge žene osjete relativno jake “Braxton Hicks” kontrakcije. To su takozvani “lažni trudovi”, te mnoge trudnice, misleći da porod počinje nerijetko završavaju u porodilištu odakle se obično vrate kući jer se zapravo još ništa ne događa. Ova pojava je relativno česta, te se ne treba uplašiti ukoliko do lažnih trudova dođe.

Ukoliko je trudnoća uredna, nije potrebno žuriti u bolnicu čim se osjeti naznaka trudova. Mnoge trudnice se osjećaju opuštenije i bolje ako prve sate trudova provedu u sopstvenom domu. Ukoliko ipak trudnica nije sigurna šta se dešava, može telefonirati svom ginekologu ili porodilištu, te dobiti upute kako da postupi.

Kako znati da je porod počeo?File 606

Vrijeme kontrakcija. Gotovo je garantovano da se radi o porodu ako kontrakcije traju duže od 40 sekundi, te ako se vrijeme između kontrakcija skraćuje, a kontrakcije su sve intenzivnije. Kada se pojave tri kontrakcije u roku od 10 minuta, možete biti sigurni da se radi o porodu.

Krvavo – sluzavi iscjedak. Ako primijetite takav iscjedak, to je najvjerojatnije čep koji je držao vrat maternice zatvorenim. Porod obično nastupa ubrzo nakon toga, mada ti nije pravilo. Takav iscjedak može se pojaviti i nekoliko dana prije poroda. Neke žene uopće i ne primijete takav iscjedak, tako da – ako ga niste primijetili to ne znači da porod nije počeo.

Puknuti vodenjak. To je znak da popuštaju membrane koje okružuju plodnu vodu u kojoj se nalazi beba. Može se desiti iznenada, ali veoma često se dešava polako i postepeno, tako da to i ne primijetite. Veoma je vjerovatno da će vodenjak puknuti kada budete osjećali učestale i jake trudove. Postoji rizik od infekcije ukoliko dođe do pucanja vodenjaka prije nastupanja trudova, jer voda može povući i pupčanu vrpcu onemogućavajući dovod dovoljne količine kisika do bebe (to se dešava izuzetno rijetko). Ukoliko se to desi odmah idite u bolnicu.

File 607Kada trudovi počnu, ukoliko su rijetki i blagi, najbolje je ostati kući i sačekati da postanu jači i učestaliji, pa tek onda ići u bolnicu. To može potrajati i nekoliko sati, pa se savjetuje da to vrijeme provedete u ugodnoj i relaksirajućoj atmosferi. Pokušajte se opustiti, slušajte omiljenu muziku, pogledajte TV program ili čitajte knjigu. Ukoliko je to moguće, pokušajte odrijemati između trudova.

Ukoliko primijetite iscjedak ili drugi oblik gubitka krvi, ako osjetite mučninu ili glavobolju, ako primijetite da se dešava bilo šta što izaziva sumnju, odmah idite u bolnicu kako biste dobili odgovarajuću njegu ili savjet.

Šta je kontrakcija?

Maternica se sastoji od mreže mišićnih vlakana. U trenutku kada je kontrakcija najintenzivnija, mišićna vlakna su najnapetija i najkraća i bol je vrlo jaka. To možete osjetiti kao jaku menstrualnu bol ili kao remen koji se steže oko trbuha. Možete osjećati bol u leđima ili sprijeda.

Vlakna se zatim opustite i opada intenzitet kontrakcije, ali mišićna vlakna ostaju nešto kraće nego što su bila prije. Rezultat kontrakcije je da je beba pomjerena malo više prema dolje, a cerviks je nešto otvoreniji nego prije kontrakcije.