Posljedice pasivnog pušenja

Posljedice pasivnog pušenja

Roditelji koji puše izlažu svoju djecu većem riziku od pojave iritacije mjehura, prema novoj studiji.

Djeca u dobi između 4 i 10 godina su naročito osjetljiva na izloženost pasivnom pušenju.

Iritaciju mjehura podrazumijeva potrebu za mokrenjem, češće mokrenje i inkontinenciju. Istraživanje je pokazalo da je izloženost pasivnom pušenju povezana sa težim simptomima iritacije mjehura, a djeca koja su bila više izložena pasivnom pušenju imala su mnogo gore simptome od ostalih.

Istraživači sa univerzitetske bolnice Robert Wood Johnson i Rutgers univerziteta na čelu s dr. Kelly Johnson, analizirali su informacije, prikupljene putem ankete, o 45 djece u dobi od 4 do 17 godina. Svi su imali simptome iritacije mjehura. Istraživači su podijelili djecu u četiri grupe na temelju ozbiljnosti njihovih simptoma: vrlo blaga, blaga, umjerena ili teška.

Više:
Prestanak pušenja za bolje zdravlje
Kako prestati pušiti

Dvadeset i četvero djece imalo je umjerene do teške simptome iritacije mjehura, a 21 blage ili vrlo blage simptome.

Djeca sa umjerenim ili teškim simptomima bila su izložena pasivnom pušenju, istakli su istraživači. Od ove djece, 23 posto ima majku koja je pušač, a 50 posto njih redovno su bili izloženi pasivnom pušenju za vrijeme vožnje u automobilu.

S druge strane, djeca čije majke ne puše i koja nisu bila izložena pasivnom pušenju u automobilu, imala su blage simptome iritacije mjehura.

Opširnije: Pušenje u trudnoći povećava rizik od srčanog i moždanog udara za dijete

Očekuje se da će ovo istraživanje biti predstavljeno na godišnjem sastanku Udruženja američkih urologa (AUA) u Atlanti. Podaci i zaključci se moraju promatrati kao preliminarni do objavljivanja u recenziranom časopisu.

"Pasivno pušenje je vodeći uzrok sprječivih smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama" – kaže dr. Anthony Atala, pedijatar urolog u medicinskom centru Wake Forest Baptist i glasnogovornik AUA, i dodaje - "Pored bolesti kao što su rak pluća, srčane bolesti i astme, sada znamo da pušenje ima negativan utjecaj na mokraćni mjehur, osobito kod male djece. Ovi podaci su neosporiv dokaz da roditelji ne bi trebali pušiti pored svoje djece ".

Iako je studija otkrila povezanost između pasivnog pušenja i problema sa mokraćnim mjehurom, nije dokazana uzročno posljedična veza.