Posljedice vakcine protiv H1N1?

Posljedice vakcine protiv H1N1?

Nakon primljene vakcine protiv gripe, šestogodišnji dječak iz Velike Britanije dobio je narkolepsiju (poremećaj spavanja). Kao reakcija na vakcinu, dječak je spavao i do 19 sati dnevno. GlaxoSmithKline, kompanija koja je proizvela vakcinu, negira vezu između narkolepsije i vakcine Pandemrix (vakcine koju je dječak primio).

Roditelji dječaka koji je dobio napad narkolepsije nakon vakcinisanja protiv gripe, smatraju da je vlada trebala provesti dodatne testove prije izdavanja lijeka.

Josh Hadfield, šestogodišnji dječak, izgubio je kontrolu mišića i počeo spavati i do 19 sati svaki dan samo tri nedjelje nakon što je primio vakcinu protiv svinjske gripe (Pandemrix).

Zaspao bi svakih pet minuta, čak i dok je hodao, jeo i kupao se, te trpio nagle napadaje katapleksije (gubitak mišićnog tonusa) kada bi se nasmijao.

Sada, gotovo dvije godine kasnije njegova majka Caroline, tvrdi da dječak još uvijek pati  od posljedica ovog kontraverznog napada. "Ustajem i do četiri puta svake noći kako bih bila sa sinom“ -  kaže majka. „On i dalje ima grozne noćne more i moram ga tješiti Ranije bi ga iz škole poslali kući svaki put kada bi zaspao na nastavi, međutim sada ga  u razredu izdvoje po strani i puste da malo odrijema."

Dječak je na terapiji Ritalina i antidepresiva, ali se nikada potpuno nije vratio u  stanje sretnog dječaka kakav je nekad bio.

Ranije ove godine je prijavljeno da je vakcina protiv svinjske gripe koju je dječak primio (Pandemrix), bila povezana s drugim slučajevima narkolepsije diljem Europe.

Prethodne studije su zabilježile i do 13 puta veći broj slučajeva sličnih reakcija kod djece koja su primila ovu vakcinu, a u julu je Europska agencija za lijekove dala preporuke da se lijek ne daje osobama mlađim od 20 godina. 

Gospođa Hadfield, koja inače radi u državnoj službi, vjeruje da vlada nije obavila dovoljno testiranja ove vakcine prije nego je puštena u promet. "Ništa me ne može uvjeriti da vakcina nije uzrokovala ovakvo Joshevo stanje. Josh je bio sasvim dobro nakon što je primio vakcinu, ali nakon tri nedjelje počeo je spavati i do 19 sati na dan. Morala sam nositi kolica kada sam išla po njega u školu, jer nije više mogao biti budan niti hodati nakon nastave, zaspao bi odmah po izlasku iz škole i nastavio spavati sve do sutradan ujutro.“ - govori majka, te dodaje – „ Prije vakcine bio je savršeno zdrav, zapravo imao je nevjerovatno mnogo energije, stalno je bio u pokretu. Nakon vakcine  njegova osobnost se drastično promijenila. Imali smo sretnog i veselog dječaka, a sada se pretvorio u nekoga tko je stalno agresivan i frustriran."

File 2255

Testovi rađeni u Velikoj Britaniji nisu potvrdili vezu ove vakcine i pojave narkolepsije, ali testovi rađeni u drugim zemljama kao što su Finska i Švedska, upravo potvrđuju ovakve posljedičnu povezanost.
Istraživači su otkrili da je u Finskoj kod 79 vakcinisane djece i adolescenata došlo do razvoja narkolepsije, 12 puta više nego što je uobičajeno. Finska vlada je potvrdila da se radi o posljedicama vakcinisanja, te ponudila pomoć i naknadu porodicama oboljele djece.

Caroline, koji živi u Fromu, u Somersetu, sa suprugom Charliejem, pokrenula je kampanju za podizanje svijesti o opasnostima koje nosi ova vakcina.

U julu ove godina, studija koju je izvršila Evropska agencija za lijekove pokazala je šest do 13 puta povećan rizik od narkolepsije kod djece i adolescenata koji su primili vakcinu Pandemrix, u usporedbi s onima koji nisu bili vakcinisani.

Glasnogovornica Regulatorne agencije za lijekove i medicinske proizvode, izjavila je da je vakcina već zabranjena za osobe mlađe od 20 godina. Ona je rekla - "Finska i švedska studija uzete su u obzir u reviziji sigurnosnih smjernica za upotrebu Pandemrix-a ove godina. Ishod revizije je zaključak da Pandemrix mogu koristiti osobe u dobi ispod 20 godina, ako i samo ako godišnje sezonske vakcine nisu dostupne, a ako postoji posebna potreba za imunizaciju protiv H1N1.“ Također je dodala i da „nisu izrečena ograničenja za vakcinisanje odraslih osoba, te da je EU priznala važnu ulogu Pandemrix-a u smanjenju posljedica H1N1 u Europi tokom pandemije.

Dalja istraživanja o posljedicama ove vakcine proširit će se i na prostor Velike Britanije.

(Daily Mail)

       

Komentari

sretna mama's picture

UŽAS... Isto se dešava i sa

UŽAS... Isto se dešava i sa vakcinama protiv HPV virusa koje ministarstva zdravstva uvode kao obavezne za djevojčice od 12 godina... radi se na tome da se uvedu kao obavezne i kod nas... nas roditelje niko ni šta ne pita, a evo šta se dešava kada vjeruješ ljudima maksimalno... naravno da proizvođač neće priznati krivicu i da će postaviti na pakovanju neka sitna slova da se pravno ogradi u slučaju belaja... sve bi bilo dobro kada bi nam bar pustili da sami donesemo odluku da li da vakcinišemo dijete... ili NE