Post jača imunološki sistem

Post jača imunološki sistem

Prema nalazima najnovije studije post od  samo osam dana u godini može poboljšati imunološki sistem. Čak neki rezultati pokazuju da može pomoći kod jačanja imuno sistema oštećenog  kemoterapijom. 

Prilikom posta, tijelo štedi energiju koristeći se imunološkim stanicama koje inače nisu potrebne,  pogotovo one oštećene. Ovo znači da, kada osoba počne opet jesti, njihovo tijelo javlja svojim matičnim stanicama da se regenerišu i da ponovo obnove cijeli imunološki sistem. Post od dva do četiri dana svakih šest mjeseci  tjera tijelo u tkz. modus za preživljavanje.

Stručnjaci sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji tvrde da, kada gladujemo, naš sistem nastoji štedjeti energiju, a jedan od načina da bi se uštedjela energija je puno recikliranje naših imunoloških stanica koje nam nisu potrebne , osobito onih koji se mogu oštetiti.

Tim naučnika sa Univerziteta je otkrio da post od dva do četiri dana svakih šest mjeseci prisiljava tijelo na opstanak, koristi zalihe masti i šećera i razbije stare stanice.

Nakon toga, tijelo šalje signal matičnim stanicama za regeneraciju i "obnovljanje cijelog sistema".

Sa sistemom teško oštećenim kemoterapijom ili starenjem, ciklus nakon posta može može bukvalno regenerirati novi imunološki sistem. 

U pilot istraživanju, bolesnici od raka su izgubili manje bijelih krvnih stanica ako su je postili 72 sata prije kemoterapije.
Doktori se slažu da kemoterapija spašava živote, ali istovremeno  uzrokuje značajnu kolateralnu štetu na imunološki sistem.

"Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da post može ublažiti neke od štetnih efekata hemoterapije."

Naučnici sada istražuju mogućnostprimjene istih efekata na mnoge biološke sisteme i organe.