Poznavanje brojeva u 1. razredu od ključnog značaja

Poznavanje brojeva u 1. razredu od ključnog značaja

Čini se da postoji veza između poznavanja brojeva u prvom razredu osnovne škole i poznavanja osnovnih matematičkih funkcija u kasnijoj dobi, otkriva nova studija.

Naučnici su testirali 180 učenika sedmog razreda u Columbiji, te utvrdili da su oni koji su imali loše rezultate na testu osnovnih matematičkih operacija ista ona djeca koja na početku prvog razreda nisu dobro poznavala brojeve, izvještava Associated Press (AP).

"Oni su na samom početku imali poteškoće sa shvatanjem matematike, a imaju ih i sada" - rekao je voditelj istraživanja dr. David Geary, kognitivni psiholog na univerzitetu u Missouriju. "Oni ne sustižu svoje vršnjake koji su bolje poznavali brojeve u prvom razredu“ – dodao je.

Ove razlike između učenika nisu nastale usljed faktora kao što su koeficijent inteligencije ili poremećaj pažnje, javlja AP.

Rezultati pokazuju da je ono što Geary naziva "poznavanje sistema brojeva" osnovna vještina koju učenici kontinuirano nadograđuju, i predstavlja mnogo više od puke sposobnosti računanja. Takvo poznavanje brojeva znači i razumijevanje veličina - da je 34 veće od 23 - te da brojevi predstavljaju različite količine, da su tri tačkice isto što i broj "3" ili riječ "tri".

Više: Naučite djecu brojati

Geary i njegove kolege će nastaviti pratiti ovu djecu i u srednjoj školi.

Ovo istraživanje ne samo da nastoji iznaći rješenja da se poboljša uspjeh učenika u matematici, ono je i mnogo više – riječ je o tome da se osigura poznavanje osnovnih matematičkih funkcija i operacija koje su potrebne svima u odrasloj dobi. Na primjer, svi bi trebali znati koliki kusur da očekujemo u prodavnici, kako sabrati račun iz restorana, ili koliko će nam prodavač naplatiti 1,5 kg jabuka na pijaci. 

Opširnije:
Savladajte matematiku!
Djevojčice bolje u aritmetici?

Samo u SAD-u jedan od pet odraslih ima nedostatak matematičkih sposobnosti, kakav se npr. očekuje od učenika prvog razreda srednje škole. Ovi ljudi imaju problema sa svakodnevnim matematičkim zadacima u životu (npr. razumjeti konačan iznos na telefonskom računu), a to utiče i na gubitak kompetetntnosti  za određena radna mjesta za koja su (formalno) kvalificirani, prenosi AP.