Prevladajte strah od poroda

Prevladajte strah od poroda

Strah od poroda je normalan. Mnoge žene u prvoj trudnoći nikada ranije nisu imale priliku vidjeti kako porod izgleda. Upravo zbog toga mlade buduće majke žele se što bolje pripremiti za porod. Normalna zabrinutost koji žene osjećaju može biti produktivna i potaknuti ih da naprave najbolje odluke za sebe i za svoju bebu. Informisati se o porodu i onome šta se u toku poroda dešava je izuzetno značajno kako bi se svaka trudnica pravilno pripremila, a priprema majke može uveliko olakšati dolazak bebe na svijet.

Ipak, za neke žene, problem nastaje kada se javi neproduktivan strah od poroda, usljed čega ne mogu donijeti odluke o načinu poroda i pri tome uživati u trudnoći. Osim što onemogućava adekvatnu pripremu buduće majke, pretjeran strah može stvoriti probleme i u toku samog poroda. Žensko tijelo programirano je da zaustavi porod u situacijama kada osjeti nesigurnost ili strah, a strah koji se kod nekih žena intenzivira kada shvate da je porod počeo, može biti okidač za upravo takvu reakciju tijela.

Ako imate strah od poroda, postoje neke stvari koje možete učiniti već sada, a koje će vam pomoći da prevladate takav osjećaj. Odaberite strategiju koja vam najviše odgovara i držite se te strategije 20-ak dana. Nakon tog perioda ćete znati da li je potrebno i dalje raditi na prevazilaženju straha ili ne. Umjesto da se jednostavno bojite, istražite uzroke svog straha i informirajte se o tome čega se zapravo bojite. Prevladavanje straha je prvi korak ka normalnom i prirodnom porodu bez komplikacija.

Pozitivan stav: Vaš stav o porodu je izgrađen na osnovu onoga što mislite o porodu i procesu File 1234rađanja. Za početak, prestanite razmišljati o porodu kao o nečemu što će se desiti vama. Porod je zapravo ono što vi trebate uraditi za vaše dijete, kako bi ono došlo na svijet. Proces porođaja je nešto što će vaše tijelo samo izvesti – ono će pokrenuti kontrakcije mišića vaše maternice i prema njima će se ponašati. Prema tome, udružite se sa vašim tijelom umjesto da ga zaustavljate i bojite se sljedećeg što slijedi, slušajte signale svoga tijela jer ono će znati šta da radi. Možda nećete moći kontrolirati sam proces poroda, ali ima mnogo načina da sarađujete sa vašim tijelom i da slijedite signale koje vam šalje. Tako ćete uticati na ono što se dešava i pomoći sebi i svom tijelu da napreduje u procesu poroda. Razmislite o svom stavu prema porodu. Zapitajte se zašto imate takav stav i zašto se baš tako osjećate. Odgovori koje sami sebi date će vam pomoći da razvijete zdrav stav prema ovom fantastičnom prirodnom procesu.

Informiranost: U mnogo slučajeva strah je uzrokovan nesigurnošću. Ponekad, uzrok leži u neinformiranosti. Informirajte se, čitajte, gledajte i učite o porodu, to će zasigurno umanjiti osjećaj straha. Saznajte razliku između normalnog procesa i komplikacija. . Saznajte više o opcijama koje imate, uključujući njihove potencijalne prednosti i rizike. Informirajte se o tehnikama za olakšanje bola prilikom trudova, i drugim tehnikama koje vas interesuju.

Podrška: Možda ćete se manje bojati ako znate da nećete biti sami tokom poroda. Uz vas može biti muž/partner, sestra, majka…netko tko će vam biti podrška i u koga imate povjerenje. U trudnoći se okružite ljudima koji vam pružaju emocionalnu podršku i ohrabrenje, i pronađite način da se udaljite od onih koji vam uzrokuju bilo kakav osjećaj obeshrabrenosti, strepnje ili straha. Pored toga, uvijek možete angažovati primalju (doulu) ili drugu stručnu osobu koja će tačno znati kako vas pripremiti.

Imajte realna očekivanja: Trudnice su često publika (ne svojom voljom) ženama koje će im ispričati dosta zastrašujuće, čak horor priče sa svojih poroda. Iako vjerovatno ne pripadate (maloj) grupi trudnica koje se niti malo ne brinu zbog boli pri porodu, sigurno ne želite pripadati onog grupi koja, pod uticanjem raznih priča, vjeruje da je to najgora moguća stvar koja vam se može desiti. Prvo što trebate znati je da osobe koje pričaju takve priče sigurno nisu bile informirane o samom procesu prije svog poroda, pa najvjerovatnije nemaju ni tačnu informaciju o tome šta je pošlo krivo u toku poroda. Zapravo, takve priče svode se na subjektivni osjećaj i nagađanja. Možete čuti priče o carskom rezu jer „porod nikako nije mogao sam početi“ (iako nije bilo indikacija o zdravstvenim problemima majke ili djeteta, niti je bilo pokušaja da se porod inducira prirodno ili medicinskim metodama) ili “Beba mi je bila u opasnosti jer je puknuo vodenjak, a porod još nije bio počeo” (ovo File 1235je potpuno normalno, tako većina poroda počinje). Najbolje je da vaša očekivanja budu realna, pa i po cijenu da zabranite pričanje horor priča u vašoj blizini. I ovdje, edukacija čini čuda. Što više znate, više vjerujete sebi, manje ostalima.

Preuzmite kontrolu: Baš kao što porod nije nešto što se samo vama dešava, to nije niti nešto što ne možete kontrolisati. Danas se trudnicama nude razne mogućnosti, mogu odabrati gdje, kako i uz koga će roditi. Sva je zapravo na vama. Porod je nešto čime upravljate vi i vaše tijelo, i nitko drugi. Planirajte porod, informirajte se o tome šta se dešava u vašem tijelu i bit ćete mnogo sigurniji u sebe kada porod počne. Saznajte o mogućim komplikacijama i planirajte kako se nositi sa neočekivanim situacijama. Priprema daje veliko samopouzdanje, ma o čemu u životu da se radi.

A bol…bol će biti i proći, a vi ćete donijeti na svijet svoje malo jedinstveno čudo prirode. I tako će početi avantura vašeg života Wink.

 

Pročitajte vezani članak: Da li porod boli?