Prezaštitnički nastrojeni roditelji

Prezaštitnički nastrojeni roditelji

Prezaštitnički nastrojeni roditelji uglavnom žele zaštititi svoju djecu od boli i povreda, od nesreće, loših iskustava i odbacivanja, od tuge, neuspjeha i razočaranja.

Kako djeca odrastaju, oni se polako kreću prema trenutku u njihovom životu kada će postati odrasli ljudi. Napreduju od potpune ovisnosti u prvim godinama života do višeg stepena neovisnosti u tinejdžerskim godinama, kada imaju mobilnost i sposobnosti koje su se u međuvremenu razvile. Roditelji mogu biti pretjerano zaštitnički nastrojeni prema  svojoj djecu i pokušati ograničiti stepen neovisnosti. Postoje mnoge opasnosti sa kojima se djeca mogu susresti u ciklusu odrastanja kao što su droga, alkohol, nasilje u školama. Zbog svega nabrojanog (a i opasnosti koje ovdje nismo naveli) roditelji mogu pomisliti da potpuno opravdano pretjerano štite svoju djecu. Postoje, međutim, nuspojave prezaštitničkog roditeljstva. Evo nekih:

Nedostatak samopouzdanja
Prezaštitnički nastrojeni roditelji šalju djeci poruku kako se ona ne mogu sama nositi sa životnim izazovima. To može dovesti do nedostatka samopouzdanja kod djece. Oni bi mogli pomisliti kako njihovi roditelji File 1534nemaju povjerenje u njih, odnosno u njihovu sposobnost da će sami moći riješiti svoje probleme. Takva djeca zaista ne mogu uspjeti u životu bez „vodstva“ svojih roditelja. Ili makar misle da ne mogu.   

Iluzija kontrole
Roditelji „prezaštitnici“ čvrsto vjeruju da kontrolom štite svoju djecu, međutim to je samo privid kontrole. Djeca se, naročito u dobi adolescencije, mogu pobuniti protiv takve kontrole i razbiti ovu iluziju.

Preuzimanje rizika
Kada dođu u tinejdžerske godine, djeca će većinu vremena provoditi bez roditelja. Ta sloboda može dovesti djecu prezaštitnički nastrojenih roditelja u situaciju da moraju preuzeti veće rizike nego njihovi vršnjaci. To se može desiti zato jer ova djeca nisu mogla razviti odgovornost za svoje postupke, obzirom da su bila previše zaštićena. Tinejdžerske godine i nemogućnost preuzimanje odgovornosti za sopstvene postupke nisu dobra kombinacija. 

Nedostatak samopoštovanja
Prezaštitničko roditeljstvo može uzrokovati nedostatak razvoja samopoštovanja kod djeteta. To je zato što se djetetu ne dozvoljava da se suoči sa izazovima bez roditeljske intervencije. Samopoštovanje kod djece se razvija na način da se sami suočavaju sa izazovima (uspješno ili neuspješno), a to im može biti uskraćeno ako su previše zaštićeni.