Priprema za trudnoću

Priprema za trudnoću

Ukoliko planirate trudnoću, postoji nekoliko stvari koje biste trebali uraditi da biste imali bezbrižnu i zdravu trudnoću, te na svijet donijeli zdravu bebu

Vaše zdravlje

Redovno i umjereno vježbajte da bi doveli vaše tijelo u formu i imali dovoljno energije tokom trudnoće. Fizička forma pomoći će vam i kada dođe vrijeme poroda, kao i za vrijeme brige o vašoj bebi.

Kako bi vaša prehrana bila uravnotežena, pokušajte unositi:

• Mnogo voća i povrća – svježeg, zamrznutog, sušenog ili prerađenog (kompoti, sokovi). Pokušajte si priuštiti voće i povrće svaki dan.

• Pecivo, tjestenina, riža i krompir također su jako važne namirnice u ishrani ako se pripremate za trudnoću. Poželjno je jesti što više namirnica od cjelovitih žitarica.

• Namirnice bogate proteinom, kao što je nemasno meso, piletina, riba, jaja, grah i leća.

• Mliječni proizvodi kao što je mlijeko, sir i jogurt, koji sadrže kalcij.

Pokušajte izbjegavati:

• Hranu koja sadrži visoki procent konzervansa, masnoća i šećera

• Unos kofeina, pa čak i samo dvije šoljice kafe dnevno čine začeće manje mogućim

AlkoholFile 601

Čak i umjereno konzumiranje alkohola može uveliko smanjiti šanse za začeće. To se odnosi i na žene i na muškarce, stoga ako imate poteškoće da ostanete u drugom stanju, pokušajte potpuno prestati konzumirati alkohol, da biste uklonili jedan mogući uzrok.

Pušenje

Pušenje također smanjuje mogućnost da ostanete trudni, povećava mogućnost spontanog pobačaja, a ako nastavite pušiti i tokom trudnoće, to može jako naškoditi vašoj bebi.

Narkotici

Bez obzira o kakvim se narkoticima radi, nema nikakve sumnje da će uveliko smanjiti vjerovatnost začeća, povećati mogućnost pobačaja, te staviti zdravlje nerođene bebe u veliku opasnost. Ne preporučuje se ostati u drugom stanju ukoliko konzumirate narkotike.

Pilule za kontracepciju

Ako planirate trudnoću, a koristite pilule za kontracepciju, najbolje je prestati piti pilule tri mjeseca prije pokušaja začeća – tako ćete smanjiti vjerovatnost spontanog pobačaja. U međuvremenu, konsultujte se sa ginekologom o drugim vidovima kontracepcije.

File 602Folna kiselina

Uzimajte multivitamine koji sadrže 400 mikrograma folne kiseline svaki dan, najmanje mjesec dana prije začeća. Isto uzimajte i u toku trudnoće, posebno u prvom tromjesečju. Folna kiselina smanjuje rizik deformacije fetusa koja je vezana uz centralni nervni sistem, poznatih pod nazivom - defekti neuralne cijevi ili DNC.

Ostali vitamini i minerali

Pobrinite se da multivitamini koje uzimate sadrže cink (30 mg dnevno), selen (100 mg dnevno), željezo i vitamine A, B, C i E. Mnogi multivitamnski preparati sadrže sve što vam je potrebno.

Rubeola

Provjeriti da li ste vakcinisani redovno, naročito protiv rubeole. Ukoliko majka koja nije vakcinisana protiv rubeole, bude inficirana tim virusom u prva četiri mjeseca trudnoće, velika je vjerovatnoća da će kod fetusa doći do razvijanja defekta čula sluha i vida.

Provjerite svoje zdravstveno stanje

Prije trudnoće, svakako treba provjeriti zdravstveno stanje oba buduća roditelja. Ako vaš doktor ima namjeru da vam propiše određeni lijek, trebate napomenuti da planirate trudnoću.