Pripremite brak za bebu

Pripremite brak za bebu

Za vrijeme trudnoće kada se pripremate za novog člana obitelji, većina budućih roditelja obavlja neke uobičajene pripreme kako ne bi bilo iznenađenja. Budući roditelji dosta vremena potroše u pripremanju sobe za bebe, uplaćuju dodatno životno osiguranje ili pohađaju tečajeve za porod i roditeljstvo. Međutim, mnogi se niti ne sjete da je i bračnu zajednicu potrebno pripremiti na dolazak novog člana.  

Brojni roditelji (ako ne i svi roditelji) će vam reći da se njihov brak dramatično promijenio nakon rođenja djeteta. Mnoge od tih promjena su dobre, ali neke nisu. U nekim slučajevima, odnos među partnerima biva zanemaren ili dolazi do nedostatka konsenzusa u roditeljskim odlukama i odgovornosti. Takve promjene često rezultiraju nezadovoljstvom.

U stvari, za mnoge parove, djeca nisu visoko na listi preduslova u smislu bračnog ispunjenja. Istraživanje koje je objavio The Washington Post je pokazalo da djeca nisu na vrhu popisa uslova za uspješan brak. Faktori kao što su vjernost, intimni odnosi, distribucija kućanskih poslova i finansijska pitanja su navedeni prije djece kao pokazatelji ili faktori uspješnog braka.

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi pripremiti vaš odnos za djecu i kako biste izbjegli zamku da roditeljstvo postane dodatni teret vašem odnosu. Jedan važan korak je da obraćate pažnju jedno na drugo. Ne biste vjerovali koliko je lako zamenariti jedno drugo kroz svakodnevne obaveze i brige, dojenje, pelene i uspavljivanje bebe. Potreban je dodatni i konstantan trud kako biste održali vezu i dali potrebnu pažnju partneru, i on vama. 

Jedan od načina da očuvate odnos sa parterom je da uspostavite redovnu rutinu dana, odnosno večeri koje su rezervirane samo za vas dvoje. Frekvencija može varirati od jednom tjedno do jednom mjesečno, ali važno je provesti vrijeme bez bebe i usmjereni samo jedno na drugo. Dok ste trudni i dok vam ne treba teta čuvalica ili baka servis da biste izašli, pokušajte uspostaviti takvu rutinu. Ako se uspostavi prije dolaska bebe na svijet, biće je lakše očuvati kada budete imali više obaveza oko bebe.  File 511

Budući da pitanja kao što su raspodjela poslova i obaveza kao i ekonomski faktori rangirani visoko na listi bračnog zadovoljstva, obratite pozornost na ta područja. U pogledu raspodjele obaveza uobičajeno je da su mama i tata u sukobu. U nekim slučajevima muž smatra, budući da je žena kući cijeli dan, da su beba i kuća njezin posao. To nije posve realno s novorođenčetom u kući.

U drugim slučajevima, žena radi za vrijeme trudnoće i vraća se na posao nedugo nakon rođenja djeteta. Ankete su u više navrata pokazali da žene i dalje rade lavovski dio kućanskih poslova, čak i kad rade puno radno vrijeme. To može biti rezultat odgoja i uzora iz obitelji (obično uzor majke). Obje opisane situacije mogu učiniti ženu izuzetno nezadovoljnom.

Možete izbjeći ove zamke dogovarajući se o distribuciji obaveza prije nego što se beba rodi. Budite iskreni o svojim očekivanjima i dogovorite se o raspodjeli koja je prihvatljiva  za oba partnera. Ako o takvim detaljima razgovarate unaprijed zasigurno ćete izbjeći osjećaj nezadovoljstva kod jednog ili oba partnera kasnije.  

Učinite isto i kad se radi o financijskim pitanjima, filozofiji roditeljstva i drugim vrućim pitanjima. Razgovarajte o financijama, kako će se nivo troškova promijeniti nakon što se dijete rodi. Zajedno napravite proračun i odredite koliko će se novca na šta trošiti. Ako imate različite ideje o odgoju djeteta, čitajte i pričajte o tome dok beba još nije došla na svijet. Time možete izbjeći nezadovoljstvo i neslaganje kasnije.

Više o ovoj temi: Nova beba u porodici - pripremite starije dijete