Putovanje u trudnoći

Putovanje u trudnoći

Ljeto je na pragu i spremni ste za dugo čekani godišnji odmor. Međutim, mnoge trudnice nisu sigurne da li bi trebale putovati, na šta misliti kada se planira putovanje u trudnoći i koje mjere opreza treba poduzeti. Ukoliko ste zdravi, a vaša trudnoća uredna, nema razloga da ne putujete. Ipak, treba se držati određenih mjera opreza.

Putovanje avionom

Ako trebate putovati na dalju destinaciju u trudnoći, najbolje vrijeme za to je drugo tromjesečje. U tom periodu, trudnice se uglavnom osjećaju dobro, trudnoća je stabilna (ako je uredna), i gotovo ne postoji opasnost od preranog porođaja. Čak i ako putujete na bliže destinacije, izbjegavajte putovanje avionom šest nedjelja prije termina poroda. Ipak, ništa nije savršeno sigurno i zabilježeni su slučajevi preranog porođaja kod trudnica koje su putovale avionom. Dakle, ako morate putovati avionom u trećem tromjesečju trudnoće, obavezno razgovarajte sa svojim ginekologom. Također, imajte sve ljekarske nalaze sa sobom, jer će vam mnoge avio kompanije tražiti ljekarsku potvrdu o trudnoći i terminu poroda.

Dok ste u avionu, ustanite i prohodajte s vremena na vrijeme, kako biste regulirali cirkulaciju. Pijte puno vode cijelo vrijeme leta, te se istegnite kada god možete. 

Putovanje vozom i automobilom

Vozom možete putovati tokom cijele trudnoće, ali ipak izbjegavajte ovakva putovanja pri završetku prvog tromjesečja. Ako putujete vozom, ustanite i protegnite se s vremena na vrijeme.
Ako putujete automobilom, najbolje da to putovanje bude u toku drugog tromjesečja. Putovanje automobilom može biti ponekad i neugodno, naročito ako putujete neravnim cestama. Usporite na svakoj neravnini, i obavezno vežite sigurnosti pojas. Pojas stavite ispod trbuha, ne preko njega.

Druge mjere oprezaFile 1338

  • Provjerite da li u mjestu u koje putujete postoji adekvatna medicinska ustanova za porod. Također saznajte postoje li tamo uslovi za obavljanje carskog reza. 
  • Ako ste ušli u treće tromjesečje, nemojte putovati na vrlo velike nadmorske visine. Ako ipak tamo otputujete, usporite prvih nekoliko dana, i dajte tijelu vremena da se polako aklimatizira.
  • Jedite samo dobro kuhana jela, a izbjegavajte sirovu hranu i salate. Ne želite da se razbolite u ovoj fazi.
  • Ne zaboravite kupiti putno zdravstveno osiguranje. Polica osiguranja bi trebala uključivati i medicinske troškove za novorođenče.
  • Ako idete na odmor, izbjegavajte pustolovne i ekstremne sportove. Ronjenje treba izbjegavati po svaku cijenu. Provedite odmor u laganim šetnjama, opuštanju i uživanju u ovom jedinstvenom razdoblju vašeg života.  
       
X
Loading

The site is currently not available due to technical problems. Please try again later. Thank you for your understanding.


If you are the maintainer of this site, please check your database settings in the settings.php file and ensure that your hosting provider's database server is running. For more help, see the handbook, or contact your hosting provider.

The mysqli error was: User roditeljidb already has more than 'max_user_connections' active connections.