Rad u kasnoj trudnoći šteti kao i pušenje

Rad u kasnoj trudnoći šteti kao i pušenje

Trudnice koje na posao idu sve do poroda imaju veću vjerovatnoću da rode bebe sa nižom porođajnom težinom.

Istraživanje je pokazalo da je negativan učinak rada u kasnom stadiju trudnoće jednak učinku pušenja tokom trudnoće.
Žene koje rade u devetom mjesecu trudnoće rađaju bebe u prosjeku oko pola kilograma lakše, u odnosu na one koje su prestale raditi između šestog  i osmog mjeseca.

Istraživači sa univerziteta u Essexu došli su do ovih zaključaka, uzimajući podatke iz tri velike studije – dvije iz Velike Britanije i jedne iz SAD-a.

Prošla istraživanja pokazala su da su bebe sa niskom porođajnom težinom pod većim rizikom da budu lošijeg zdravlja i sporijeg razvoja, a mogu se suočiti i sa više problema kasnije u životu.

Porođajne težine od beba kod majki mlađih od 24 godine nisu ovisile o tome da li su majke radile u kasnoj fazi trudnoće, ali je ovaj učinak bio značajan kod starijih majki, tvrde istraživači.

Jedan od autora studije, profesor Marco Francesconi, rekao je da bi poslodavci, ali i vlade država, trebali razmotriti fleksibiloniji porodiljski dopust. On kaže da je dopust prije poroda jednako važan kao i onaj poslije poroda – “Znamo da je niska porođajna težina pokazatelj mnogih kasnijih posljedica, uključujući niže šanse za uspješno završavanje škole, niže plaće i višu stopu smrtnosti. Moramo ozbiljno razmisliti o porodiljeskom, trudničkom dopustu, jer - kao što je ova studija sugeriše - moguće koristi od uzimanja dopusta prije rođenja mogu biti vrlo značajne.”

Istraživanje također pokazuje da danas žene rade mnogo duže u trudnoći, u odnosu na period od prije 20 godina.