Rečunaru i TV-u nije mjesto u dječjoj sobi

Rečunaru i TV-u nije mjesto u dječjoj sobi

Televizori  i računari bi trebali biti zabranjeni u dječjim sobama, tvrde naučnici.

Oni su upozorili da elektronički uređaji mogu poremetiti san, što dovodi do problema s pamćenjem i lošijih ocjene u školi.

Dodali su da zdrav san može biti osobito važan za djecu koja tek trebaju ući u pubertet.

Finski naučnici su ispitali 353 djece u dobi od 10 do 11 o korištenju računra i gledanju televizije, te o  njihovim navikama spavanja, a ispitivanje je ponovljeno nakon 18 mjeseci.

Otkrili su da, što se dijete više igra na računaru i što više gleda televiziju, kasnije odlazi na spav anje. Ova djeca su spavala mnogo kraće tokom radnih, odnosno školskih dana.

Otkriveno je da TV ili računar u dječjoj sobi naročito negativno utiče na dječake, navodi se u časopisu BMC Public Health.

Naučnici sa univerziteta u Helsinkiju kažu da se ona djeca koja više vremena provode za računarom ili gledajući televiziju manje kreću, te da su stoga i manje umorna prije spavanja.

Hormonalne promjene na koje utiče  svjetlo ekrana također mogu otežati odmor i poremetiti bioritam.

Više: Negativan uticaj televizije na djecu

Istraživačica Teija Nuutinen, sa univerziteta u Helsinkiju, kaže da elektroničke uređaje ne treba držati u dječjim sobama, te dodaje – „Djeca koja su u pubertetu ili uskoro ulaze u pubertet trebaju dodatni san i odmor, a naša studija pokazuje da gladanje televizije i korištenje računara negativno utiče na dječji san. Taj negativni uticaj naročito je uočljiv tokom radne sedmice, jer ometa praćenje nastave u školi, kao i razvoj djece. Treba obratiti pažnju i kontrolisati korištenje TV-a i računara naročito kod djece koja se često umaraju i imaju problem sa koncentracijom, što u konačnici uzrokuje nedostatak sna. "