Riba na jelovniku smanjuje rizik od alergije

Riba na jelovniku smanjuje rizik od alergije

Bebe koje redovno jedu ribu u prvoj godini života (nakon 6 mjeseci života) imaju mnogo manju vjerovatnoću da će patiti od uobičajenih alergija u starijoj dobi, pokazuju nova istraživanja.

Naučnici koji su pratili prehrambene navike djece od ranog djetinjstva otkrili su da djeca koja jedu puno ribe imaju smanjen rizik od alergija i 12 godina kasnije.

Njihove šanse za razvoj ekcema pale su za 22 posto, a rizik od peludne groznice smanjio se za 26 posto.

Rezultati studije, objavljeni u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, ukazuju da riba na bebinom jelovniku samo dva ili tri puta mjesečno može biti dovoljna da značajno smanji rizik pojave alergije.

Ekcem pogađa u prosjeku jedno od osmero djece. Može uzrokovati crvenilo kože i neugodan svrbež. Pludna groznica pogađa jedno od petero djece. Oba stanja su povezana sa povećanim rizikom od astme.

Iako su prethodna istraživanja sugerisala da rano uvođenje ribe u prehranu bebe može imati zaštitni učinak do dobi od četiri godine, istraživači su u ovom istraživanju otkrili da zaštitni efekat traje i mnogo duže.

Stručnjaci sa instituta Karolinska u Stockholmu, pratili su  3285 beba kroz život, u dobi od jedne, dvije, četiri, osam i 12 godina. U tom razdoblju bilježili su dječje prehrambene navike i pojavu različitih alergija.

Rezultati su pokazali da 80 posto švedske dojenčadi konzumira ribu najmanje dva puta mjesečno. Također su uočili da je rizik od razvoja alergije kod ove djece bio znatno niži u odnosu na djecu koja rijeđe ili nikada ne jedu ribu.

Ipak, u studiji se nije razmatrala vrsta ribe koja je najučinkovitija kod smanjenja rizika od alergije.

U izvještaju o studiji, istraživači su naveli -  "Redovna konzumacija ribe u djetinjstvu može smanjiti rizik od alergijskih bolesti kod djece do 12 godina starosti.“