Riješimo se bočice!

Riješimo se bočice!

Pedijatri preporučuju da bebe koriste bočicu do godinu dana starosti. Bez obzira da li je bočica primarno sredstvo hranjenja, ili bebama koje doje služi kao posuda za vodu, čaj ili sok, preporučuje se odvikavanje najdalje do 18 mjeseci starosti djeteta. 

Beba starija od 18 mjeseci, koja nastavlja piti iz boce noću ili prije dnevnog spavanja, izložena je riziku kvarenja zuba, osobito ako zaspi sa bocom. Korištenje bočice nakon dvije godine života, može dovesti do devijacija gornjeg nepca i desni, što uzrokuje nepravilan zagriz. Također, bebe često grizu cucle na bočicama kako bi ublažile nelagodu kod nicanja zubića, što može kreirati podlogu za karijes već u toj ranoj dobi (naročito za bebe koje iz bočice piju adaptirano mlijeko, sokove i  slatke čajeve).

Prvo što treba uraditi je nabaviti čašu za bebe. Bilo da se radi o čaši sa posebnim nastavkom za bebe ili o običnoj šoljici, beba prvo postepeno treba naučiti piti iz nje, prije nego čaša potpuno zamjeni bočicu. Evo još nekoliko korisnih savjeta:

  • Počnite rano. Za bebe koje doje najbolje je od samog početka ne nuditi vodu, čaj ili sok u bočici. Pokušajte odmah sa čašom, već u uzrastu od šest mjeseci. Kod beba koje se hrane adapritanim mlijekom, ovaj uzrast – od šest mjeseci – također je dobar izbor za postupni početak prelaska na čašu (barem za vodu, sokove i čajeve).
  • Možda će biti potrebno da kreirate novu rutinu, na primjer umirujuća muzika u spavaćoj sobi, File 1586maženje prije spavanja, priča i čaša mlijeka prije čišćenje zubića.
  • Ako se ne radi o jako maloj bebi, i samo dijete može učestvovati u odabiru nove čaše koja će zamijeniti bočicu.
  • Ako se radi o malo starijem djetetu (npr. 2 ili 3 godine) objasnite mu da je bočica samo za male bebe i da je on sada već „veliki“ i može piti iz čaše, baš kao mama i tata.
  • Nije preporučljivo dozvoliti djetetu da se igra sa bočicom, umjesto da pije sadržaj. Tu postoji opasnost da bočica postane objekt za koji se dijete veže i koji poistovjećuje sa emotivnom udobnosti. Ako je to već slučaj, pokušajte bočicu zamijeniti plišanom igračkom, dekicom ili nekom drugom igračkom.
  • Ograničite prostor u kojem dijete pije iz bočice. Ako ga ograničite na jedan naslonjač u sobi, ili na vaše krilo, vrlo je vjerovatno da će dijete samo odustati od bočice.
  • Potrudite se da večera bude dovoljno obilna, kako beba ne bi bila gladna po noći. Ukoliko se ipak (iz navike) probudi po noći tražeći bočicu, u početku ponudite vodu iz bočice, a nakon nekog vremena, zamijenite je čašom.

Prelazni period odvikavanja može biti stresan i za bebu i za roditelje, ali ako budete ustrajni rezultati će sigurno brzo doći. Ranim odvikavanjem od bočice učinit ćete mnogo za zdravlje usne šupljine i zuba vaše bebe.