"Helikopter" roditelji narušavaju svoje zdravlje

Roditelji fokusirani isključivo na djecu narušavaju svoje zdravlje

Roditeljstvo bi trebalo biti jedno od životnih iskustava koje najviše ispunjava. Majke čiji su životi isključivo “vrte“ oko njihove djece imaju više izglede da obole od depresije, navodi se u novoj studiji.

Američki naučnici su ispitali 181 ženu sa djecom mlađom od pet godina, i otkrili su da takozvano „intenzivno majčinstvo“ oštećuje njihovo mentalno zdravlje.

 

Psiholozi tvrde da model roditeljstva u kojem su majke uključene u svaki aspekt života djeteta, poznat kao 'helikopter roditeljstvo', djecu čini krhkom i nesposobnom da se nose sa životnim problemima.

Istraživači su definirali intenzivno majčinstvo kao uvjerenje žena da su bolji roditelji od muškaraca, da se majčinstva treba “vrtjeti“ oko dječjih potreba, da djeca uvijek trebaju biti intelektualno stimulisana,  i da se djeca na neki način trebaju promatrati kao "sveta", posebna, te da dječji životi trebaju biti ugodni i ispunjeni od strane roditelja.

Više o odgoju
Poznajete li svoje dijete dovoljno
Različite uloge oca i majke

Istraživači s Univerziteta Mary u Washingtonu, Virdžinija, SAD, su otkrili da je opsjednutost savršenim roditeljstvom uobičajena za mnoge roditelje srednje klase što ih na neki način može učiniti zapravo nesretnima i nezadovoljnima.File 3453

Predmet ovog istraživanja su bile žene, u dobi od 18 do 49 godina, uglavnom iz srednje klase, udate ili u dugotrajnim vezama, kojima su postavljana pitanja kako bi se identifikovao njihov stil roditeljstva.

Istraživači su otkrili da su žene koje vjeruju da su majke najvažniji roditelji i koje nisu dopuštale drugima da im pomognu u brizi oko djece, manje zadovoljne svojim životima, a one koji su vidjele roditeljstvo kao izazov koji zahtijeva posebno znanje i vještine, bile su depresivnije i pod većim stresom.

Gotovo jedna od četiri žene je pokazala znakove depresije, čak i kad se uzme u obzir podrška koju su nove mame dobivale od svojih obitelji, a za koju se smatra da ima važan uticaj na mentalno zdravlje.

Više:
Koliko znate o povezujućem roditeljstvu?
Koje su to najčešće pogreške roditelja tinejdžera

Vodeći autor studije, Kathryn Rizzo, je izjavila da je ovo istraživanje pokazalo je da nekim ženama njihov pristup roditeljstvu kreira dodatne probleme.

Autori ove studije, koja je objavljena u online izdanju časopisa International Journal of Child, Youth and Family Studies, su rekli  da je još uvijek nejasno da, ako intenzivno majčinstvo donosi tako mnogo negativnih mentalnih zdravstvenih posljedica, zašto neke majke i dalje zadržavaju taj model.

Ove majke smatraju da ih takav pristup čini boljim majkama, tako da su spremne žrtvovati svoje mentalno zdravlje kako bi se poboljšala kognitivne, socijalne i emocionalne sposobnosti njihove djece. U stvarnosti, intenzivno roditeljstvo može imati suprotan učinak na djecu.