Roditeljska dosljednost

Roditeljska dosljednost

Biti roditelj je zahtjevan posao za čitav život. Uloga roditelja je da se brine, njeguje, vodi i usmjerava dijete u svakoj fazi odrastanja. Dosljednost je važan segment roditeljstva koji može biti zahtjevan za roditelja, ali dugoročno gledano, izuzetno koristan za dijete (i za roditelje).

 

 

 

Šta je dosljednost?

Biti dosljedan ne znači biti strog ili oštar. Biti dosljedan je raditi i zahtijevati stvari na isti način uvijek i svaki dan. To znači da trebate postaviti jasna pravila i držati ih se bez obzira na način kojim dijete pokušava izmijeniti pravilo: plačem, ljutnjom osmijehom ili poznatom rečenicom: „Mama, molim te, samo ovaj put!“ 

Postavljanje baznih pravila

Prije nego se ukrcate na voz dosljednosti, morate postaviti pravila i granice za svoju djecu. Granice su stvari kao što su:

- Što dijete smije raditi i gdje,
- Kakvo se ponašanje očekuje i dopušta,
- Čega se dijete može igrati i kada.

Ove granice treba povući na jasan i razumljiv način i uvijek ih se držati, ali kroz pozitivan stav. Izbjegavajte koristiti negativne izjave kao što su: „Ne smiješ to raditi“, „Ne smiješ tamo ići“ ili „Nikada se ne igraj sa tim“. Negativne izjave dijete ne može jednostavno razumjeti jer mozak djeteta funkcionira fotografski,  kroz slike koje zamišlja, a zamisliti tako izrečenu zabranu zaista nije jednostavno. Umjesto toga fokusirajte se na ono što dijete želi i što je dopušteno i prihvatljivo, tako da pozitivne slike dozvoljenog ponašanja budu primarne. 

Razumna i odgovarajuća pravila

Pravila i granice bi trebali biti prilagođeni dobi djeteta, tako da ih dijete može razumjeti i prihvatiti. Ukoliko to nije slučaj, dijete može osjetiti frustraciju i početi se ponašati upravo suprotno, buntovnički, iz prostog razloga što ne razumije pravilo. Objasnite pravila riječima koje su razumljive za vaše dijete, ovisno o dobi. Neka ih ponovi i postavi pitanja ako je nešto nejasno.

Ne kršite vlastita pravila

Ako se ne držite svoje riječi, i dijete i vi ćete trpjeti posljedice. Dijete će tako naučiti da je u redu promijeniti mišljenje, prekršiti obećanje, uraditi nešto nedozvoljeno ili opasno. To se naročito odnosi na tinejdžere koji često krive roditelje jer im nisu postavili jasne granice ili su prekršili sopstvena pravila.

Promjena pravila i granica

Kako dijete postaje starije i odgovornije, pravila i granice treba prilagoditi i ažurirati.  Objasnite im zašto ste ih promijeniti, posebno ako su različiti za braću i sestre.

Dosljednost zahtijeva istrajnost i čvrstu volju, a to je upravo ono čemu želimo naučiti našu djecu, zar ne?