Samo 50% roditelja razgovara sa djecom o novcu

Samo 50% roditelja razgovara s djecom o novcu

Nedavno istraživanje urađeno u SAD-u pokazalo je da većina  roditelja vjeruje u važnost razgovora sa djecom o kućnom budžetu, štednji i financijskim planovima, međutim mnogi to ne rade redovno.

Devedeset posto od 1.026 ispitanih roditelja se složilo kako je podučavanje djece o važnosti finansija važan roditeljski zadatak, ali gotovo polovica njih (48 posto) priznaje da sa djecom ne razgovoraju redovno o novcu i financijama.

Razlog?  Roditelji smatraju da njihova djeca nisu dovoljno odrasla za takve razgovore:  79 posto ispitanih roditelja slažu se s tvrdnjom  "moja djeca su premlada da razumiju koncepte novca".

Ipak, 52 posto roditelja u studiji su izjavili da je finansijsko obrazovanje važna tema razgovora u njihovim domovima. Dvije trećine tih roditelja su otvorili štedni račun za barem jedno svoje dijete.  Polovica onih koji to nisu uradili izjavili su "moje dijete je premlado."

Više na temu:
Djeca i novac
Čemu služi džeparac?

Međutim, istraživanje je pokazalo da djeca koja uče o važnost štednje i o pravilnom upravljanju novcem imaju bolju kontrolu nad svojim troškovima kada odrastu, pa čak imaju I pozitivniji pogled na život.

Roditelji su uglavnom svoje  razgovore sa djecom o važnosti finansija svodili na važnost štednje za budućnost i kućanski budžet .  Upravljanje dugom i pružanje ekonomske sigurnost za porodicu su bili tek na trećem i četvrtom mjestu.

Tri četvrtine ispitanih roditelja su izjavili da su naučili o upravljanju novcem od vlastitih roditelja.

Da li vi razgovarate o novcu s vašom djecom?