Sedam iznenađujućih činjenica o plodnosti

Sedam iznenađujućih činjenica o plodnosti

Iako se često plodnost i sposobnost začeća nekako podrazumijevaju, ne dešava se uviijek da one dolaze lako. Čak štaviše, stručnjaci koji se bave plodnošću tvrde da biološki jednostavno nismo toliko plodni kao što to mislimo.

Čak i kod parova između 18. i 34. godine, generalno dobrog zdravlja, često se javljaju problemi  koji se, istini za volju, relativno lako rješavaju. Osim toga, svi oni mitovi i narodne mudrosti o tome kako poboljšati šanse da se zatrudni često mogu baš da otežaju proces. Evo zato nekih korisnih činjenica.

1. Koliko često treba imati intimne odnose?

Većina žena zna da moraju da ovuliraju kako bi zatrudnjele, ali seksualni odnos na sam dan ovulacije ne povećava šanse za začeće. Naprotiv, čekanje ovulacije čak može da smanji izglede za trudnoću zbog propuštanja najplodnijeg perioda. Naime, nakon ovulacije jajašce je spremno za oplodnju neka 24 sata, pa su zato velike šanse da propustite priliku da zatrudnite ako čekate ovulaciju da biste imali seks. Obzirom da spermatozoidi mogu da opstanu u reproduktivnim organima 3-4 dana, upražnjavanje seksa dva do tri puta nedjeljno znači da će jajašce koje se oslobodi tokom ovulacije već čekati spremni spermatozoidi!

Više: Kako prepoznati plodne dane?

Stručnjaci za začeće i plodnost savjetuju parovima koji planiraju trudnoću da imaju redovne odnose barem 2 do 3 puta nedjeljno prve nedjelje nakon menstruacije. Također, neki preporučuju da se uopšte ne prate ovulacija i tjelesna temperatura kako se ne bi izlagali stresu. U svakom slučaju, pokazalo se da je najplodniji period šest dana pred ovulaciju pa prostom matematikom upražnjavanja seksa tokom tog vremenskog prozora povećatave šanse za trudnoću.

2. Opustite se, praktikujte seks svakog dana

Nemojte da brinete o tome da li upražnjavate seks suviše često tokom pokušaja da zatrudnite. Prateći rezultate u praksi stručnjaci su došli do zaključka da seks svakog dana dovodi do malo boljih rezultata vezanih za začeće u poređenju sa vođenjem ljubavi svakog drugog dana. Također, slažu se oko toga da vođenje ljubavi ne treba planirati kao ostale obaveze jer to rezultira samo slabijim uspjehom.

Iako ne postoji mnogo naučnih dokaza, evidentno je da kada ste u stresu i od vođenja ljubavi pravite neku vrstu rasporeda, to može da utiče na hormonsku ravnotežu koja, opet, ima efekta na začeće. Tokom jednog istraživanja na Medicinskom fakultetu na Harvardu 55 odsto žena sa problemima sa začećem koje su završile desetonedjeljni kurs savladavanja stresa i relaksacije je tokom naredne godine ostalo u drugom stanju, u poređenju sa samo 20 odsto njih koliko je zatrudnjelo u grupi koja nije imala takav trening. Isto tako, žene koje idu na tretmane poboljšanja začeća, a pritom su opuštene i optimistične, imaju mnogo bolje rezultate u poređenju sa onima koje su pesimistične prema izgledima za začeće. Ukratko, ako ste zabrinuti do mjere opsesije o trudnoći, stalno se nervirate zboga, toga velike su šanse da utičete na biohemiju svog organizma i na taj način nesvjesno smanjujete sebi šanse za željenim rezultatom.

3. Kako seksualne poze utiču na začeće?

Postoji zaista mnogo vjerovanja i mitova o pozama koje utiču na začeće. Mnogi parovi zaista vjeruju da  će izbor poze tokom seksualnog odnosa uticati na mogućnost trudnoće. Isto tako, mnogi vjeruju da se šanse za začeće povećavaju ako nakon odnosa žena leži na leđima 20 minuta kako bi spermatozoidi duže ostali unutar vagine.File 4416
Iako sperma zaista mora da izađe iz vagine nakon odnosa, sasvim dovoljno spermatozoida se zadržava u vratu vagine i može da nastavi put ka jajašcu bez obzira na to koju pozu zauzimate tokom vođenja ljubavi.

4. Potentnost spermatozoida se ne povećava čuvanjem

Millioni spermatozoida nastaju svakog dana u testisima muškarca. Oni se čuvaju u sićušnoj kesici koja se zove epididimis i nalazi se na vrhu testisa. Uzdržavanje od seksa kako bi se skupilo više spermtozoida koji će biti unešeni u vaginu tokom odnosa ne povećava šanse za začeće. Naprotiv, što je sperma starija, može da bude manjeg kvaliteta, a čak i da umanji sposobnost novo proizvedenih spermatozoida da dođu do jajne ćelije.

5. Lubrikanti ne pomažu spermi da klizi unutar ženskih polnih organa

Ne samo da lubrikanti ne pomažu spermatozoidima da “otklizaju” dalje unutar žene, već mogu i da spriječe trudnoću. Naime, većina lubrikanata mijenja pH ravnotežu unutar vagine i na taj način može da utiče na  pokretljivost sprematozoida te tako spriječi ili barem umanji šanse za začeće.

Ako baš morate da koristite lubrikante, izaberite one na bazi prirodnih sastojaka, kao što je maslinovo ulje, koje će manje vjerovatno izazvati probleme.

6. Ako žena ne doživi orgazam, ništa od začeća

Iako neki to smatraju, ne postoji dokaz da žene koje imaju niži libido i teže ostvaruju orgazam imaju problema sa začećem. Osim toga, nije neophodno da žena doživi orgazam da bi zatrudnjela. Stalno nastojanje da pronađete pravi moment za vođenje ljubavi može da dovede do stresa u seksualnom životu i tako umanji šanse za začeće.

Idealno je da parovi vode ljubav onda kada to žele, a ne onda kad ciklus sugeriše da je najplodniji period.  Osim toga, žene ne ovuliraju uvek četrnaestog dana ciklusa i veoma je lako napraviti grešku pri računanju plodnih dana. U jednom mjesecu, šanse da se desi trudnoća čak i kod potpuno zdravih parova koji nemaju problem sa plodnošću iznose 25 odsto, u najboljem slučaju.

7. Činjenica da nije došlo do začeća ne znači automatski neuspjeh

Neplodnost je medicinski problem kao artritis ili astma, i kao takvo može da zahtijeva određeni medicinski tretman. Nikako nije odraz muškosti, odnosno ženstvenosti. Iako ne postoje dijete ili savjeti vezani za ishranu koji mogu da pomognu kod neplodnosti, zdrav način života jeste važan. Održavanje zdrave težine, ishrana bogata svježim voćem i povrćem, izbegavanje alkohola, kofeina i nikotina su svakako dobra polazna tačka.

Izvor: http://www.najboljamamanasvetu.com/