Seks poslije poroda

Seks poslije poroda

Većina mladih majki seks odgađa i više od 6 sedmica nakon poroda, otkriva nova studija.

Australski znanstvenici proučili su podatke više od 1.500 žena i otkrili da 41 posto novih majki ima seksualni odnos šest sedmica nakon poroda, 65 posto od osam sedmica nakon poroda, 78 posto 12 sedmica, dok 94 posto mladih majki upražnjava seksualne odnose šest mjeseci nakon poroda.

Iako većina žena čeka malo duže prije prvog seksa nakon rođenja bebe, 53 posto mladih majki potvrdile su da imaju neki oblik seksualne aktivnosti u roku od šest sedmica po porodu, navodi se u studiji koja je objavljena 27. februara  u časopisu BJOG (International Journal of Obstetrics i Gynecology).

Žene u dobi od 30 do 34 godine, prema istraživanju, rijeđe se upuštaju u seksualne osnose šest sedmica nakon poroda, u odnosu na mlade majke starosti od 18 do 24 godine. Razlika je 40 posto u odnosu na 63 posto.

Žene koje su imale carski rez ili epiziotomiju uglavnom se odlučuju na period seksualne apstinencije nešto duži od šest sedmica. 

Samo oko 10 posto mladih majki neće imati kratkoročne fizičke posljedice poroda, prema istraživanju, tako da je razumno za većinu žena i njihovih partnera očekivati odgodu seksualnoh odnosa, rekli su istraživači.

Više: Seks u trudnoći

"Najvažniji nalaz studije je širok vremenski interval u kojem parovi nastavljaju sa seksualnim odnosima nakon poroda" – rekla je autorica studije, Stephanie Brown, vanredna profesorica na Murdoch dječjem istraživačkom institutu u Viktoriji, te je dodala - "Većina parova izbjegava seksualne odnoce do šest sedmica nakon poroda, a mnogi i duže od toga."

"Ovo je korisna informacija za parove koji još nemaju, a planiraju djecu, jer može pomoći smanjiti osjećaj tjeskobe i krivnje zbog izostanka seksualne aktivnosti nakon što se beba rodi“ - rekla je ona.