Sigurno povijanje bebe za zaštitu kukova

Sigurno povijanje bebe za zaštitu kukova

Mnoge bebe vole kada su povijene u dekicu. To im daje osjećaj sigurnosti. Međutim, povijanje na krivi način može uzrokovati probleme u razvoju kukova.

Ugodan osjećaj deke ili pokrivača omotanog oko bebinog tijela podsjeća na majčinu utrobu. Ipak, pedijatri upozoravaju roditelje da prilikom povijanja bebe u dekice vode računa o tome da su im noge i bokovi slobodni na način da mogu praviti sve pokrete donjim dijelom tijela. 

Studije su otkrile da čvrsto zamotavanje i povijanje baba može dovesti do iščašenja ili displazije kukova (abnormalno formiranje zgloba kuka, gdje gornji dio bedrene kosti ne naliježe ispravno u udubljenje kuka).

Kada umotavate ili povijate bebu, preporučuju se slijedeće tehnike:

  • Umotavanje u deku četvrtastog oblika. Stavite bebinu glavu iznad sredine ruba jedne stranice, i držeći desnu ručicu prema dolje, presavijte desnu stranu deke preko bebe i umotajte je ispod lijevog dijela tijela. Zatim, držeći lijevu ručicu prema dolje, savijte lijevi rub pokrivača preko bebe i umotajte ga sa desne strane. Donji dio dekice samo lagano preklopite, tek toliko da bebi bude toplo, a ostavljajući dovoljno prostora da miče nožicama nesmetano.
     
  • Umotavanje u deku dijamantnog oblika. Presavijte jedan ugao deke i stavite bebu na deku tako da joj glava bude iznad presavijenog ugla. Nakon toga ponovite isti postupak kao i kod povijanja bebe u četvrtastu deku. Nožice, ponovno, moraju biti slobodne, i treba ih tek lagano omotati, nipošto stezati. Deka ili prekrivač također treba biti labava oko bebinih kukova.  

Kako bi se smanjio rizik sindroma iznenadne dojenačke smrti, bebe bi trebalo stavljati da spavaju u položaju na leđima, sa dobro zategnutim plahtama i prekrivačem namještenim tako da ne ometa disanje.

Više o temi: Sigurnost u bebinom krevetiću