Slobodna igra je ključna za dječji razvoj

Slobodna igra je ključna za dječji razvoj

Istraživanje otkriva da prezaštitinički nastrojeni roditelji i oni koji planiraju svaki dan života svoga djeteta mogu ugroziti dječji razvoj zbog toga jer onemogućavaju djeci da se nesmetano igraju.

To znači da mnoga djeca ne uče osnovne vještine kao što su snalažljivost, samostalnost i samokontrola.

Istraživanje koje je bilo tema i na Evropskom parlamentu, djelo je dr. Davida Whitebreada, docenta psihologije obrazovanja na univerzitetu u Cambridgeu.

On je konsultovao naučnike iz cijele Europe, te otkrio da je dječje slobodno vrijeme uzurpirano sa previše školskih obaveza, pretjeranim roditeljskim nastojanjem da zaštite djecu, roditeljskim strahovima i nedostatkom razumijevanja o važnosti  slobodne igre.

Djeca imaju „ograničene mogućnosti za slobodnu igru i uspostavljanje veze sa svojim vršnjacima – oni se ne razvijaju onako kako su rasli njihovi roditelji i roditelji njihovih roditelja" - navodi se u izvještaju.

Život u velikim gradovima poseban je problem, jer  djeca 'žive prema strogo utvrđenom rasporedu'.

Siromašna djeca u gradovima mogu patiti od "roditeljstva pod stresom" i nedostatkom igre na otvorenom, dok imućnije porodice pretjerano štite svoju djecu. U izvještaju se navodi - "Djeca odgojena u relativno bogatim kućanstvima mogu biti pretjerano nadzirana što je posljedica percepcije opasnosti koja „vrebaju“ djecu.

Nedostatak slobodne igre može dovesti do „abnormalnosti u neurološkom razvoju".

Više:
Igra je važna
Nesputana igra (ni)je prošlost

Dr. Whitebread navodi da je pretjerani nadzor nad djecom sve prisutniji, jer sve više roditelja želi zaštititi djecu od „prometa, kriminala, uznemiravanja, nasilja, otmice i bakterija.“ – navodi se u izvještaju.

Također, i škola može stvoriti dodatni pritisak da se zadovolje nastavni plan i standardi koji su izuzetno visoki.  U kombinaciji sa nastojanjem roditelja da (pretjerano) zaštete svoju djecu, to može dovesti do „zabrinjavajuće slike“ u cijeloj Europi, sa "rastućom tendencijom smanjenja vremena za igru u dječjim životima, školi i kod kuće, kako bi se povećalo vrijeme za učenje".

Opširnije:
Prezaštitnički nastrojeni roditelji
Da li je dijete preopterećeno?

U izvještaju se preporučuje da uprave gradova moraju imati na umu potebe djece za igrom, i na ulici i u školi.  Škole bi trebale poticati neformalne aktivnosti u prirodi, te dati mogućnost dužih odmora između školskih časova.