Šta djeca trebaju znati prije polaska u školu

Šta djeca trebaju znati prije polaska u školu

Polazak u školu je važna životna prekretnica i roditelji žele djecu pripremiti na ovu promjenu što bolje. Dok se neki bave slovima i brojevima, drugi uče djecu redovno prati ruke, ili pak dijeliti sa ostalom djecom.

Evo nekih osnovnih stvari koje bi djeca trebala savladati prije polaska u školu:

  • Briga za sebe. Dok je u vrtići ili kod kuće, dijete obično može tražiti pomoć kada mora na WC. U školi, ovo će morati obavljati samo. Svako dijete bi prije polaska u školu trebalo znati koristiti toalet samostalno, oprati ruke, pravilno se obući (npr. pri promjenama temperature, znati kada treba skinuti džemper, a kada ga obući), ispuhati nos, te pokriti usta i nos kada kiše ili kašlje.
  • Briga za lične stvari. Dijete treba biti u mogućnosti brinuti se za svoje stvari, ali i stvari druge djece. To znači da treba znati šta baciti u kantu, gdje držati užinu i kako je jesti, staviti poklopce na flomastere i olovke, držati knjige i sveske urednim i na svom mjestu, te uvijek znati gdje se nalazi školska torba. 
  • Razvijene fine motoričke sposobnosti. Dijete ovog uzrasta trebalo bi se znati koristiti makazama/škarama za djecu, te držati pravilno olovku. Također, trebalo bi znati zavezati pertle i zakopčati dugme. 
  • Ostale motoričke sposobnosti. Kako bi se bolje snašlo u novoj grupi, dijete bi trebalo razviti ostale motoričke sposobnosti promjerene uzrastu, kao što su skakanje, preskakanje, penjanje, hvatanje lopte…
  • Razvijene intelektualne vještine. Svakom djetetu će biti od velike koristi u prvom razredu ako zna brojati do deset, ako poznaje većinu slova, te ako razlikuje osnovne boje.
  • Razvijene društvene vještine. Da bi se bolje snašlo u školi i osjetilo dijelom grupe (razreda) dijete bi trebalo znati kako da komunicira sa drugom djecom ( da dijeli, pomaže, bori se za sebe, oprašta), ali i kako da komunicira sa odraslima. 
  • Vještine rješavanja problema. Ove vještine su od velike koristi u školi i djeca koja ih imaju lakše savladavaju početne školske zadatke. Pri tome, ne mislimo na komplicirane probleme, već na sposobnosti koje dijete razvije kroz igre slaganja kockica, puzzle, te različite društvene igre. Zabavite se ovog ljeta igrajući se, i dijete će biti spremnije za nove životne zadaće.
  • Sposobnost prepoznavanja svoga imena. Možda zvuči banalno, ali djeca koja tek pođu u školu nisu baš naviknuta da ih se “proziva”, pa često ne reagiraju kada učitelj/ica izgovori njihovo ime. Ako budu na to spremni, bit će manje iznenađenja, a time će i polazak u školu biti prijatnije iskustvo.
       
X
Loading

The site is currently not available due to technical problems. Please try again later. Thank you for your understanding.


If you are the maintainer of this site, please check your database settings in the settings.php file and ensure that your hosting provider's database server is running. For more help, see the handbook, or contact your hosting provider.

The mysqli error was: User roditeljidb already has more than 'max_user_connections' active connections.