Štitna žlijezda u trudnoći

Štitna žlijezda u trudnoći

Svaka trudnica treba izvršiti pregled štitne žlijezde kako bi se otkrila eventualna disfunkcija. Blaga disfunkcija štitnjače u ranoj trudnoći povezana je sa kasnijim ozbiljnim komplikacijama.

Utvrđeno je da čak i umjerena disfunkcija štitne žlijezde tokom rane trudnoće znatno povećava rizik od ozbiljnih komplikacija, što nas upućuje na to da postoji potreba za univerzalnim i temeljnim pregledima u prvom tromjesječju trudnoće, otkriva najnovija studija.

Ovi rezultati su samo dopuna dokazima nekih  prethodnih studija da bi sve trudnice, bez obzira da li se nalaze u kategoriji žena koje mogu imati probleme sa štitnjačom, trebale uraditi pregled štitne žlijezde u prva tri mjeseca trudnoće. Hormone štitnjače proizvodi vratna štitna žlijezda, a ona pomaže regulaciji procesa pretvaranja hrane u energiju. Iznimno niska proizvodnju hormona, odnosno hipotireoza može uzrokovati simptome kao što su umor, osjetljivost na niske temperature, zatvor, te depresiju.

Hiporteza koja se ne lijeći tokom trudnoće povezana je s povećanim rizikom od spontanog pobačaja, mrtvorođenja i niske porođajne težine, kao i drugih ozbiljnih komplikacija. Iako su prethodna istraživanja ukazivala da su žene s umjerenom disfunkcijm štitne žlijezde podložne komplikacijama, nivo takvog rizika nikada do sada nije otkriven.

Istraživači u ovoj studiji su otkrili da čak i blaga disfunkcija štitnjače, a koja ne ispunjava kriterije za hipotireozu, i dalje uveliko povećava rizik od ozbiljnih problema.

U odnosu na trudnice s normalnom funkcijom štitnjače, rizik blage disfunkcije štitnjače se odnosi na:
- udvostručen rizik od za pobačaja do 20. nedjelje trudnoće,
- prijevremeni porod i niska porođajna težina bebe,
- sedam puta veći rizik od mrtvorođenja.

Pregledi hipotireoze uključuju temeljitu historiju simptoma, te jednostavni krvni test za mjerenje nivoa drugog hormona koji se zove stimulirajući hormon štitnjače ili TSH, a koji potiče proizvodnju hormona štitnjače. U ovom trenutku, samo trudnice s kliničkim simptomima hipotireoze se redovno šalju na testiranje.

Saznajte više: Unos joda u trudnoći i uticaj na rad štitne žlijezde

Nakon uspostavljanja dijagnoze, stanje može biti učinkovito kontrolisano lijekovima koji zamjenjuju prirodne hormone štitnjače.

Istraživači su angažovali 1.000 trudnica u prvom tromjesečju trudnoće za potrebe studije, kao dio većeg projekta rutinskog pregleda štitnjače tokom rane trudnoće. Zatim su izmjerili razinu funkcioniranja štitnjače pomoću TSA testa.

Normalna funkcija štitnjače utvrđena je kod 533 pacijenta, a 263 je imalo blagu disfunkciju. Kod preostalih pacijenta je dijagnosticirana hipotireoza i oni su povučeni iz studije kako bi se liječili. Redovni pregledi su trajali do završetka trudnoće.

Nakon što su završili studiju, istraživači su došli do nedvosmislenog zaključka da je neophodno da sve trudnice urade pregled moguće disfunkcionalnosti štitne žlijezde već na početku prvog tromjesečja.