Stopala u trudnoći “rastu”?

Stopala u trudnoći “rastu”?

Opšte poznato je da dosta stvari bude “veće” nakon trudnoće (hmm… posebno kukovi). Međutim, najnovija  studija pokazuje da je je uvećanje stopala u trudnoći nešto što može biti trajno.

Istraživači sa univerziteta u Iowi su izmjerili visinu, luk i dužinu stopala kod 49 žena tokom trudnoće i pet mjeseci nakon poroda. Otkrili su da je u prosjeku visina luka smanjena, a zauzvrat, dužina stopala je porasla za 2 do 10 milimetara tokom perioda trudnoće. Kako navode istraživači, 60 do 70% žena u studiji su imale duža stopala, i istovremeno kraće lukove stopala, nakon poroda.

Više o “rastu” stopala u trudnoći: Veća stopala nakon trudnoće?

Dok su neke prethodne studije potvrdile promjene u veličini stopala tokom trudnoće, niko do sada naučno nije provjeravao da li su promjene ostale i nakon poroda. Većina žena uključenih u ovu novu studiju, su bile trudne prvi put, odnosno su postale majke po prvi put. Žene koje su rodile drugi ili treći put doživjele su promjene veličine stopala samo u prvoj trudnoći. Ova činjenica ukazuje na to da prva trudnoća može imati najveći uticaj na promjenu veličine stopala - tvrde istraživači.

Više na temu promjena u trudnoći:
Promjene raspoloženja u trudnoći
"Trudnički mozak"
Koža, kosa i nokti u trudnoći