Sunčane naočale za djecu

Sunčane naočale za djecu

Kako se ljeto približava, oftalmolozi upozoravaju na važnost sunčanih naočala, kako za odrasle tako i za djecu, kako bi zaštitili oči od oštećenja uzrokovanim sunčevim zrakama. 

Industrijska grupa iz SAD-a pod nazivom The Vision Council, objavila je izvještaj koji potvrđuje da  73 posto odraslih nosi sunčane naočale, dok samo 58 posto roditelja kupuje djeci sunčane naočale. A, budući da mnogi stručnjaci vjeruju da najviše izlažemo oči suncu do 18. godine (prvih 18 godina života čine 80 posto ukupne životne izloženosti sunčevim UV zrakama), postoji dovoljno razloga da svaki roditelj razmisli o potrebi svog djeteta za sunčanim naočalama.

Izvještaj, koji se temelji na  anketi u kojoj je učestvovalo 10.000 odraslih osoba u SAD-u, pokazao je da više od polovice anketiranih izgubi ili slomi sunčane naočale svake godine, a više od četvrtine ih nikada ne nosi.

Ako imate plave oči, tada ste pod većim rizikom od oštećenja vida usljed izlaganja suncu, kažu stručnjaci. No, čak i smeđe oči trebaju zaštitu od sunčevih zraka koje mogu izazvati različite probleme, uključujući iritacije oka, mrenu, pa čak i rak. Osim toga, dobar par naočala može zaštititi kožu oko očiju od bora, kažu stručnjaci.

“Dobra vijest je da nikada nije prerano ili prekasno početi nositi sunčane naočale“ -  kaže Paul Michelson, oftalmolog i predsjednik savjetodavnog tijela grupe The Vision Council.

“Kada je riječ o kupovini sunčanih naočala i za odrasle i za djecu, cijena nije ono što je važno“ - dodao je – „Umjesto toga, tražite nijanse koje nude zaštitu od UVA i UVB zraka. Također, važna je udobnost, ali i stil. Kupite sunčane naočale koje vam se sviđaju i koje vam dobro stoje, pa ćete ih i nositi češće“.

Više o zaštiti od sunca:
Djeca na plaži
Djeca na suncu
Nova pravila za kreme za sunčanje

Pored toga, obzirom da postoji velika vjerovatnoća da ih izgubite ili slomite, dobra je ideja kupiti nekoliko pari i uvijek imati rezervu.

Kada kupujete sunčane naočale za djecu, stil je također važan jer dizajn određuje da li će ih djeca htjeti rado nositi. Sada se na tržištu nude različite dječje sunčane naočale bogatih boja i kreativnih okvira, u obliku očiju mačke ili geometrijskih oblika, ili pak u obliku kornjače u zelenoj boji. Izbor je zaista širok i svako dijete može odabrati nešto što će rado nositi. 

Stručnjaci preporučuju da posjetite optičara prije kupovine naočala za dijete, bez obzira da li dijete nosi dioptrijske naočale ili ne. Optičar vas može savjetovati o vrsti okvira i boji stakla, a ako dijete nosi dioptrijske naočale, može vam preporučiti varijantu sunčanih koja će djetetu najbolje odgovarati. 

Zdravlje očiju: prvi put kod oftamologa

Kako su djeca sve više naklonjena određenim brendovima, tako i proizvođači naočala pokušavaju zadovoljiti ove potrebe, pa se nerijetko udružuju sa kompanijom Disney kako bi djeci ponudili dizajn koji je u trendu, kombinovan sa kvalitetnom zaštitom od sunca.