Te šarene igračke!

Te šarene igračke!

Igra predstavlja najvažniji metod učenja i to za djecu svih uzrasta. Igrajući se oni se razvijaju, istražuju, otkrivaju, uče komunicirati, kretati se i razumijevati svijet oko sebe.

Ispravan odabir igračke izuzetno je važan jer će umnogome odrediti način na koji će dijete sticati neka znanje i vještine. Igračka treba da je prilagođena uzrastu djeteta, te da mu omogućava učenje i istraživanje. Evo nekoliko brzih savjeta za odabir igračaka:


 

  • Potrudite se kupiti igračke sa oznakom CE. Ta oznaka je garancija da je igračka proizvedena u skladu sa evropskim standardima i normama.
  • Pridržavajte se uputstva o dobi djeteta kojem je igračka prilagođena. Igračke na kojima je naznačeno da nisu za djecu mlađu od tri godine, sadržavaju sitne dijelove koji predstavljaju opasnost od gušenja.
  • Renomirani proizvođači, istina, distribuiraju nešto skuplje igračke, ali boljeg kvaliteta. Oni također ulažu u istraživanja o korisnosti igračaka u dječjem razvoju, te prema tim rezultatima razvijaju svoje strategije.
  • Nije preporučljivo kupovati previše napredne igračke za dob djeteta. Ako npr. djetetu od 3 godine kupite igračku koja ima oznaku 6 godina, igračka bi mogla postati izvor frustracije za dijete, umjesto da uživa u igri.
  • Djeca kroz igru razvijaju motoričke sposobnosti, pa nabavite i krupnije i sitnije igračke kako bi se razvila podjednako i gruba i fina motorika.

Igračke pomažu djeci razviti motoričke, socijalne, komunikacione i druge vještine. Pri odabiru također treba paziti da su sve vrste igračaka podjednako zastupljene kako bi dijete imalo priliku razvijati se u „svim pravcima“. Kako bi vam u tome pomogli, pripremili smo mali pregled igračaka podijeljenih u četiri grupe, prema vještinama koje razvijaju kod djece:

Igračke koje razvijaju razumijevanje svijeta koje okružuje dijete:

- glina za djecuFile 1862
- patkice, brodići i druge igračke za kupanje
- zvečke
- dječje ogradice sa različitim predmetima za igru
- igračke za grickanje
- igračke koje se slažu jedna u drugu (prsteni, plastične čaše...)

Igračke koje razvijaju motoričke sposobnosti:

- tricikl (na guranje ili pedale, u ovisnosti o dobi djeteta)
- igračke koje dijete može vući za sobom
- igračke koje se slažu jedna u drugu (prsteni, plastične čaše...)
- sve vrste slagalica- lopta

 Igračke koje razvijaju socijalne vještine

- lutke i plišane igračke
- predmeti iz domaćinstva (po mogućnosti plastični)
- slikovnice
- lutke i predmeti za lutkarske predstave
- odjeća za kostimiranje (ili možda mamina stara haljinaWink)

 Igračke koje razvijaju komunikacijske vještine:

- slikovnice
- muzički instrumenti
- druge muzičke igračke
- plastične i gumene životinje
- telefon ili mobitel igračke