Tehnologija i djeca: Šta kada nam tehnologija počne krasti vrijeme?

Tehnologija i djeca

Približava se vrijeme obiteljskog odmora i mama i tata se silno vesele vremenu koje će provesti svi zajedno, daleko od svakodnevnih obaveza i gužve. Uživat će u pecanju, na čamcu, okruženi netaknutom prirodom.

Međutim po dolasku na toliko željenu destinaciju otkrivaju da njihov petnaestogodišnjak ima druge planove za odmor – ponio je svoj Game Boy!

Dječak je tako provodio dane zatvoren u sobi igrajući igrice. Roditelji su razočarani i zapravo ne znaju kako da se nose sa takvom situacijom.

Ova priča podsjeća na neizbježnu analogiju: koliko god djeca uče od roditelja, toliko i roditelji uče od djece. Dijete u ovoj priči je “naučilo” roditelje da je igranje igrice prioritet koji je ispred svih njihovih planova. Dječak je zapravo postavio granicu ne dozvoljavajući im da je pređu. Tokom cijelog obiteljskog odmora iz priče, dječakov volja je prevladavala nad onim što su roditelji htjeli od odmora.

Ovakav problem specifičan je za mnoge obitelji, i mnogi roditelji su izuzetno zabrinuti, ali ne vide rješenje. U prosjeku, File 620djeca provedu 35-40 sati nedjeljno ispred televizora ili računara što ih na specifičan način izolira, a k tome su izloženi sadržajima seksa, nasilja i materijalizma. TV, računari ili konzole za igrice ne mogu zamijeniti roditelje, a roditelji mogu poduzeti određene korake kako bi učinili stvari boljima:

• Potrudite se da znate šta vaše dijete gleda, čita i sluša.

• Odredite pravila korištenja ovih vrsta medija (vrijeme, mjesto, sadržaj…).

• Koristiti tehnologiju koja će blokirati pristup vašeg djeteta neželjenim sadržajima.

• Pomozite vašem djetetu da razumije medije i predočite mu medijske sadržaje u njemu razumljivom kontekstu.

• Ohrabrite dijete da uživa u alternativnim “zdravijim” zabavama.

Iako ne možete kontrolirati kulturološko okruženje, možete stvoriti “oazu” za djecu u vašem domu. TV, CD, VCR, DVD i drugi uređaji proizvode se sa dugmetom OF. Nemojte se ustručavati koristiti ovu opciju, pritisnite povremeno i to dugme. Ukoliko se konstantno sluša glasna muzika, utišajte je za vrijeme odmora kada svi ukućani trebaju mir. Uradite to mirno, ali odlučno. To će zapravo ohrabriti dijete da razvije one vještine i znanja za koja mu mediji nisu potrebni, ali koja su itekako potrebna vašem djetetu.