Tinejdžeri sa visokim krvnim pritiskom su sretniji i uspješniji?

Tinejdžeri sa visokim krvnim pritiskom su sretniji i uspješniji?

Tinejdžeri koji pate od visokog krvnog pritiska su akademski uspješniji od svojih vršnjaka, navodi se u novoj studiji.

Istraživači su otkrili da su djeca koja imaju visok krvni pritisak emocionalno uravnoteženija od svojih vršnjaka s normalnim krvnim pritiskom.

Također su otkrili da duplo više tinejdžera od očekivanog procenta ima visok pritisak.
Studija provedena na univerzitetu u Göttingenu, ispitala je 7.688 dječaka i djevojčica u dobi od 11 do 17 godina, te se utvrdilo da gotovo 11 posto ispitane djece ima povišen krvni pritisak. Očekivani procenat je bio 5%.

Djeca su zamoljena da ispune dva upitnika o stepenu psihološkog stresa i kvaliteti života.

Očekivano, adolescenati sa hipertenzijom pokazali su veću vjerovatnost da će biti pretili i manje fizički aktivni od onih sa normalnim krvnim pritiskom. Oni su provodili više vremena gledajući TV ili igrajući video igrice.

No, neočekivano, tinejdžeri sa visokim krvnim pritiskom pokazali su bolje rezultate na drugim poljima - uključujući i činjenicu da su akademski uspješniji od onih sa normalnim krvnim pritiskom.

Također je otkriveno da je ocjena kvaliteta života bila viša kod djece sa visokim krvnim pritiskom, uključujući bolje rezultate u području obiteljskog života, samopoštovanja, te tjelovježbe - izviještava Newswise.

"Ovo je prva studija koja povezuje povišen krvni pritisak sa kvalitetom života adolescenata“ – tvrdi Dr. Angela Berendes sa univerziteta u Göttingenu u Njemačkoj.

Visoki krvni pritisak jedno je od najčešćih hroničnih stanja, koji dovodi do visoke stope bolesti i smrtnosti. Simptomi mogu izostati godinama, a može uzrokovati oštećenje krvnih žila i organa ako se ne otkrije i ne kontrolira.

Stručnjaci ne znaju zašto su djeca sa visokim krvnim pritiskom sretnija i uspješnija, ali postoje brojne teorije.

Naime, jedna od njih je da tinejdžeri koji su više orijentirani postignuću i uspjehu u školi  mogu doživjeti povećan stres, što dovodi do visokog krvnog pritiska - ali i boljeg samopouzdanjg i kvalitete života.

Druga teorija kaže da neki tinejdžeri mogu potisnuti svoje negativne emocije, usljed čega dolazi do povišenja krvnog pritiska – i usljed čega su dali bolje ocjene na testovima psihološkog funkcioniranja i kvaliteta života koji su rađeni u ovoj studiji.