Trudnoća u četrdesetim

Trudnoća u četrdesetim

Sve više žena iznad 35 godina starosti se odlučuju na trudnoću. Mnoge žene postaju majke u četrdesetim, pa čak i pedesetim godinama života.

Razlog ovom trendu je način života, posao i karijera, poboljšanje zdravstvene zaštite majki i trudnica te tehnološki i medicinski napredak, kao i lični razlozi. Iako se kod trudnica iznad 35 godina povećava broj faktora rizika u trudnoći, sve više žena u ovoj  starijoj dobi imaju savršeno uredne trudnoće i rađaju savršeno zdrave bebe.

Činjenica je da žene u četrdesetim godinama teže ostaju u drugom stanju, jer dolazi do smanjenja plodnosti usljed godina starosti. Uzrok smanjene plodnosti su rjeđe ovulacije i rast rizika od pojave endometrioze u ovoj dobi žene. Žene u četrdesetim godinama bi trebale pažljivo planirati trudnoću, te se posavjetovati sa doktorom kako bi izvršili testiranja i bile sigurne da ne pate od nekih uobičajenih stanja za svoje godine, kao što su hipertenzija ili dijabetes.

Trudnice ove dobne skupine bi dodatno trebale obratiti pažnju na način života i prehrambene navike. Uz pravilan tretman, redovne preglede i pozorno praćenje trudnoće, žene starije od  35 godina, mogu uživati u zdravoj trudnoći i roditi zdravu djecu. Ipak potrebna je dodatna pažnja i nadzor trudnoće, jer ove godine nose i određene rizike, a to su:     

  • Spontani pobačaji se nakon 35. godine javljaju češće nego kod mlađih trudnica. Kod žena u dobi između 35 i 40 godina rizik od pobačaja je 20% , dok kod onih između 44 i 50 godina ovaj rizik raste i do 50%.
  • Starije trudnice su podložnije problemima sa posteljicom. Placenta previa je stanje u kojem dio ili cijeli cervikalni otvor pokriven placentom. To može dovesti do teškog krvarenja i predstavlja prijetnju za život majke i djeteta.File 1870
  • Kod žena u ovoj životnoj dobi povećan je rizik vanmaternične trudnoće.
  • Još jedan rizik koji nisi trudnoća u četrdesetim, su prirođene abnormalnosti kod djeteta kao što je Downov sindrom. Testovi kao što su amniocenteza ili uzimanje uzoraka korionskih resica mogu eliminirati strahove takvih poremećaja u kasnijim fazama trudnoće.
  • Povećan je rizik pojave fetalnog stresa, te dugotrajnog poroda.
  • Kod starijih trudnica, porod carskim rezom se izvodi mnogo češće.
  • Žene u četrdesetim godinama imaju mnogo veće šanse za blizanačku trudnoću (ovo dakako nije faktor rizika, ali dobro je znati).

Komplikacije se mogu izbjeći ako se žena pravilno pripremi za trudnoću te ako slijedi sve liječničke preporuke.

Bez obzira koje je žena dobi, najbolje vrijeme za trudnoću je ono kada je tijelo je u formi i zdravo. Tada se i rizik od komplikacija umnogome umanjuje. Ipak, ukoliko planirate trudnoću, a ušli ste u četrdesete godine, prvo se posavjetujte sa medicinskim osobljem.