Upala uha kod beba

Upala uha kod beba

Upala uha je sasvim uobičajena kod djece. Skoro 70% djece barem jednom do treće godine života dobije upalu ušiju. Djeca do tri godine češće obolijevaju od starije djece jer je njihov imunološki sistem nerazvijen, te su sklonija prehladama i upalama gornjih dišnih organa.

Do upale ušiju dolazi kada, usljed prehlade ili upale grla, dođe do zadržavanja tekućine u srednjem uhu.

Kako prepoznati upalu uha kod djece?

Može biti veoma teško prepoznati upalu ušiju kod beba i djece koja su premlada da bi mogli reći gdje ih tačno boli. Jedan od sigurnih znakova upale ušiju je bolna reakcija djeteta na blago povlačenje uha. Također, male bebe mogu reagirati plačem na svako hranjenje ili odbijati obroke jer pritisak koji osjećaju u srednjem uhu čini gutanje bolnim.

Simptomi:

  • curenje nosa
  • upaljeno grlo
  • otežano gutanje
  • povišena temperatura

Simptomi, pored bola u ušima, mogu uključivati i pojavljivanje guste, žute tekućine koja izlazi iz uha.

Liječenje

Dijete u svakom slučaju treba odvesti doktoru koji će pregledom utvrditi jačinu upale, kao i sam tretman i terapiju. Obzirom da je upala ušiju u većini slučajeva izazvana nekim drugim uzročnikom (upala grla, prehlada), stoga se i liječenje, pored liječenja upale uha, usmjerava i na primarne uzročnike.

U velikom broju slučajeva ljekar će propisati odgovarajući antibiotik, kao i neko sredstvo za umirenje bola, te kapi za uši.

Upala uha, iako veoma bolna za dijete, ukoliko je pravilno tretirana, kratkotrajna je i ne ostavlja nikakve posljedice.

Važno je napomenuti da se nakon izlječenja obrati pažnja da se dijete ne izlaže nezaštićeno vjetru ili hladnoći, jer može ponovno doći do upale. Ukoliko je dijete sklono upali uha, preporučljivo je biti na oprezu na naznaku upale bilo kojeg organa gornjeg dišnog sistema.