Uređaj za siguran porod (foto+video)

Uređaj za siguran porod (foto+video)

Zahvaljujući izumu argentinskog automehaničara, novi uređaj bi mogao biti od velike pomoći tokom porođajnih komplikacija.  Jorge Odon (59), automehaničar iz Argentine, izumio je uređaj koji bi mogao biti od velike pomoći prilikom komplikacija na porodu.

Za razliku od raznih drugih medicinskih instrumenata ili poroda putem carskog reza, ovaj uređaj se može koristiti i u bolnici i kućnom okruženju.

Kako prenosi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), u toku je testiranje ovog uređaja koji radi na principu povlačenja bebe kroz porođajni kanal. Jorge Odon, izumitelj, rekao je da je prvi put došao na ideju ovog uređaja nakon što je na YouTube gledao videa kada osoba čep iz boce vina vadi pomoću plastične vrećice.

U izjavi za medije, Dr. Margaret Chan, generalna direktorica pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, rekla je da će "Odonov uređaj omogućiti siguran porod u udaljenim i seoskim ambulantama koje nemaju ni sredstva ni osoblje za obavljanje carskog reza".

Ukoliko se zvanično odobri za upotrebu, ovaj uređaj će biti prvi jednostavni novi alat za pomoć prilikom poroda nakon što su kliješta i povlačenje na vakum uvedeni prije nekoliko vijekova.

File 4354

Koristeći polietilenski rukav koji je se fiksira oko bebine glave, ovaj porođajni alat funkcioniše na način da sigurno povlači bebu iz porođajnog kanala, odnosno u trenutku kada komplikacije mogu nastati.

File 4355

Uređaj se trenutno testira u Argentini i ruralnim dijelovima Južne Afrike kako bi se utvrdilo da li može djelovati kao sigurno i pouzdano pomagalo za primalje i zdravstvene radnike.

File 4356

Ukoliko ovaj „alat“ bude i zvanično odobren, to će biti prvi novi uređaj koji će se koristiti nakon izuma medicinskih instrumenata (tkz. porođajnih kliješta).

File 4357

Uređaj djeluje tako da se plastično "zvono" postavi oko bebine glave prije nego što zajedno sa polietilenskom rukavicom sklizne u porođajni kanal.  Uz malu količinu vazduha koji se pumpa u rukav,  kako bi se osigurala glava djeteta, babica ili doktor uklanja plastični dio kako bi se beba mogla sigurno roditi. Da bi ovaj proces bio lakši, rukav se podmazuje.

Uređaj može smanjiti potencijalni rizik za bebinu glavu i rodnicu, a također može smanjiti i rizik od infekcije tokom poroda.

 Pogledajte video:

       
X
Loading

The site is currently not available due to technical problems. Please try again later. Thank you for your understanding.


If you are the maintainer of this site, please check your database settings in the settings.php file and ensure that your hosting provider's database server is running. For more help, see the handbook, or contact your hosting provider.

The mysqli error was: User roditeljidb already has more than 'max_user_connections' active connections.