Vitamin D i respiratorne infekcije

Vitamin D i respiratorne infekcije

Uzimanje vitamina D može smanjiti rizik od respiratornih infekcija kod djece, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje je obuhvatilo gotovo 250 školske djece u Mongoliji sa niskim nivoom vitamina D u krvi tokom zime. Nakon uzimanja dodatnog vitamina D, kod ove djece je za 50% smanjen rizik od respiratornih infekcija, rekli su istraživači.

Poznato je da stanovništvo Mongolija ima visok rizik od nedostatka vitamina D, posebno tokom zime. Niske razine vitamina D među mongolskom djecom koja žive drugdje u svijetu su također relativno česte, tvrde istraživači.

Djeca u studiji su dobili suplement vitamina D i uzimali su ga svaki dan u količini od 300 IJ (međunarodnih jedinica - 1mcg=40IJ), od početka studije, što je više od preporučene dnavne doze. Američki Nacionalni institut za medicinu sada preporučuje dnevnu dozu od 400 IJ za djecu.

Saznajte više: Opširnije o vitaminu D

„Studija pruža snažan dokaz da je povezanost između nedostatka vitamina D i respiratornih infekcija uzročna, te da liječenje nedostatka vitamina D kod djece sintetskim oblikom ovog vitamina može spriječiti neke respiratorne infekcije" – rekao je autor studije Dr. Carlos Camargo, iz Opće bolnice u Massachusettsu.

Studija je objavljena u časopisu Pediatrics.

Vitamin D je najpoznatiji po svojoj ulozi u zdravlje kostiju, ali mnoge nedavne studije su pokazale da ima i druge važne uloge, uključujući i imunološku funkciju.

Tijelo prirodno proizvodi vitamin D kao odgovor na izlaganje sunčevoj svijetlosti i toploti. Održavanje adekvatnog nivoa ovog vitamina u zimskom periodu može biti osobito izazovan zadatak za ljude koji žive u određenim područjima gdje su zime izuzetno duge.