Vitamini u trudnoći

Vitamini u trudnoći

Vitamini su neophodni kako bi trudnoća bila zdrava i uredna, i kako bi se beba pravilno razvila. Oni pomažu i majci da se brže oporavi nakon poroda, te održavaju ravnotežu procesa u organizmu majke i bebe.

U nastavku dajemo popis vitamina koje treba unositi u trudnoći:

Vitamin A

Vitamin A pomaže razvoju kostiju i zuba kod bebe, kao i  srca, ušiju, očiju i imunološkog sistema. Nedostatak vitamina A uvijek se povezuje sa problemima sa vidom (zato mame uvijek insistiraju na mrkvi!). Unos dovoljne količine vitamina A tokom trudnoće će također pomoći vašem tijelu da se brže oporavi nakon porođaja.
Trudnice trebaju unositi 770 mikrograma (mcg) ovog vitamina dnevno. Majke koje doje, trebaju unositi dvostruku količinu od 1300 mcg dnevno. Međutim, uvijek budite svjesni da predoziranje vitaminom A može uzrokovati oštećenja ploda, te dovesti do bolesti jetre. Maksimalan unos ne bi smio prelaziti  3000 mcg  dnevno.
Vitamin A se može naći u jetri, mrkvi, kelju, špinatu, raštici, dinji, jajima, mangu i grašku.

Vitamin B6

Ovaj vitamin pomaže razvoju bebinog mozga i nervnog sistema. Također, pomaže i majci i bebi u stvaranju novih crvenih krvnih stanica. Ovaj vitamin je poznat i po tome što pomaže u ublažavanju jutarnjih mučnina u trudnoći.
Trudnice trebaju konzumirati najmanje 1,9 mg tog vitamina dnevno. Kod dojilja, potrebna količina iznosu do 2,0 mg dnevno.
Vitamin B6 može se naći u žitaricama, bananama, pečenom krompiru, lubenici, slanutku i pilećim prsima.

File 1422Vitamin B12

Vitamin B12 pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica kod mame i bebe, te je važan u razvoju mozga i nervnog sistema bebe.
Trudnice trebaju konzumirati najmanje 2,6 mcg ovog vitamina dnevno,  a dojilje 2,8 mcg.
Vitamin B12 se može naći u crvenom mesu, peradi, ribama, školjkama, jajima i mliječnim proizvodima.

Vitamin C

Vitamin C pomaže tijelu da apsorbira željezo i izgradi zdrav imunološki sistem kod majke i djeteta. Također, on veže ćelije, pomaže tijelu da izgrade tkivo.
Trudnice trebaju konzumirati barem 80 - 85 mg vitamina C dnevno, a dojilje ne manje od 120 mg dnevno.
Vitamin C može se naći u agrumima, malinama, paprikama, mahunarkama, jagodama, papaji, krompiru, brokuli i rajčici/paradajzu.

Kalcij

Kalcij gradi kosti vaše bebe i pomaže boljoj funkciji  mozga i srca. Unos kalcija treba povećati u trudnoći. Nedostatak kalcija može ostaviti posljedice po majčino zdravlje, u vidu oslabljenih kostiju ili čak osteoporoze.
Trudnice trebaju konzumirati barem 1200 mg kalcija dnevno, a dojilje 1000 mg dnevno.
Kalcij se može naći u mliječnim proizvodima, kao što su mlijeko, sir, jogurt i, u manjoj mjeri sladoled, kao i u maslacu, žitaricama, špinatu, brokuli, bamiji, leći i kelju. Također je široko dostupan u obliku dodatka ishrani.

Vitamin D

Vitamin D pomaže tijelu apsorbirati kalcij, što jača kosti i majke i bebe.
Trudnice i dojilje trebaju unositi najmanje 2000 IJ (1mcg = 40 IJ) vitamina D dnevno.
Budući da bebe trebaju više vitamina D od odraslih, pedijatar će preporučiti dodatni unos vitamina D u obliku kapi za dojenu djecu. Ukoliko se beba hrani adaptiranim mlijekom, tada je potrebno na kutiji pročitati sastav i udio vitamina D, te se posavjetovati sa pedijatrom o unosu dodatne količine ovog vitamina. Uvijek slijedite upute svoj pedijatra. 
Vitamin D se rijetko može naći u dovoljnim količinama u namirnicama. Ima ga u mlijeku, žitaricama, jajima, te ribi poput lososa, skuše i soma. Vitamin D dobivamo i preko sunčevih zraka, pa vrijeme provedeno na suncu može pomoći onima koji imaju manjak ovog vitamina.

Vitamin E

Vitamin E pomaže bebinom tijelu i mišićima da se oblikuju. On također utiče na proizvodnju crvenih krvnih ćelija. Nedostatak vitamina E u trudnoći povezan je s preeklampsijom (stanje koje uzrokuje pretjerano visok krvni pritisak i zadržavanje tekućine) i niskom porođajnom težinom bebe. Sa druge strane, predoziranje ovim File 1423vitaminom povezuje se sa fatalnim ishodima za fetus.
Ipak, trudnice trebaju konzumirati barem 20 mg vitamina E dnevno, ali nikada više od 540 mg.
Vitamin E može se naći u biljnom ulju, pšeničnim klicama, orasima, špinatu, žitaricama, kao i  u obliku dodatka u ishrani. Prirodni vitamin E je bolji za bebu od sintetskog.

Folna kiselina

Također poznata i kao vitamin B9, folna kiselina predstavlja bitan faktor u razvoju vaše bebe. Tijelo koristi folnu kiselinu za replikaciju DNA, rast stanica i formiranje tkiva. Folna kiselina smanjuje rizik deformacije fetusa koja je vezana uz centralni nervni sistem, poznatih pod nazivom - defekti neuralne cijevi ili DNC. DNC se pojavljuju u vrlo ranoj dobi bebinog razvoja, između četvrte i pete nedjelje nakon začeća. U toku tog razdoblja trudnoće, formiraju se neuralne cijevi. Ukoliko se neuralne cijevi pravilno ne zatvore nastaju defekti poznati pod nazivom DNC.

Spina bifida i anencefalija dva su najčešća oblika DNC-a. Spina bifida je naziv za rascjep kralježnice, kada dolazi do njezinog nepotpunog zatvaranja zbog čega se još naziva i "otvorenom kralježnicom". Anencefalija rezultira rađanjem djeteta nerazvijenog mozga i nepotpune lubanje.
Istraživanja su pokazala da se uzimanjem 0,4 mg sintetičke folne kiseline dnevno prije trudnoće smanjuje rizik od defekta neuralne cijevi od 50 do 70 posto. Trudnica treba konzumirati najmanje 0,6-0,8 mg folne kiseline dnevno.

Folna kiselina se može naći u naranči, soku od naranče, jagodama, lisnatom povrću, špinatu, repi, brokuli, cvjetači, grašku, tjestenini, grahu, orasima i sjemenkama suncokreta.

Željezo

Željezo pomaže tijelu da proizvede dodatnu krv koja će pomoći majci i bebi da ostanu zdrave. Također, željezo pomaže u formiranju posteljice, kao i u razvoju ćelija embriona.. Rijetko je moguće kroz redovnu ishranu unijeti dovoljnu količinu željeza u trudnoći, pa se često trudnicama preporučuju prenatalni vitaminski kompleksi koji sadrže i željezo.
Trudnice trebaju unositi najmanje 27 mg željeza dnevno, iako sintetski preparati obično sadrže oko 30 mg željeza u dnevnom dozi. Predoziranja željezom može biti vrlo štetno i opasno za majku i bebu, jer se tako željezo nagomilava u ćelijama.  
Željezo se može naći u crvenom mesu i peradi, mahunarkama, povrću, te žitaricama.

Niacin

Također poznat kao vitamin B3, niacin je odgovoran za energiju koja je potrebna za razvoj bebe, kao i za izgradnju posteljice. Ovaj vitamin također pomaže normalnom radu probavnog sistema majke.  
Trudnice trebaju unositi najmanje 18 mg niacina dnevno.
Niacin se može naći u namirnicama koje sadrže bjelančevine, kao što su jaja, meso, riba, kikiriki, cjelovite žitarice, kruh, tvrde žitarice i mlijeko.File 1424

Proteini

Proteini predstavljaju bazu za sve ćelije u organizmu, i kao takvi su iznimno važni za rast i razvoj svakog dijela tijela bebe tokom trudnoće. Naročito ih je važno unositi u drugom i trećem tromjesečju kada beba najbrže raste.
Trudnice i dojilje trebaju konzumirati barem 70 g proteina dnevno, što je oko 25g više od prosječnog potrebnog unosa za žene prije trudnoće.
Proteini se nalaze u grahu, peradi, crvenom mesu, ribi, školjkama, jajima, mlijeku, siru i jogurtu. Dostupni su i kao sintetski dodatak prehrani.

Riboflavin

Također poznat kao vitamin B2, riboflavin pomaže tijelu proizvoditi energiju potrebnu za razvoj bebinih kostiju, mišića i nervnog sistema. Trudnice koje ne unose dovoljno ovog vitamina mogu imati problem sa preeklampsijom, a bebe mogu biti sklone anemiji, slabom rastu, probavnim smetnjama, te slabijem imunološkom sistemu.
Trudnice trebaju konzumirati najmanje 1,4 mg riboflavina dnevno, a dojilje 1,6 mg.
Vitamin B2 se nalazi u cjelovitim žitaricama, mliječnim proizvodima, crvenom mesu, peradi, ribi i jajima.

Tiamin

Poznat kao vitamin B1, tiamin pomaže u razvoju organa i centralnog nervnog sistema bebe.
Trudnice i dojilje trebaju konzumirati najmanje 1,4 mg tiamina dnevno. Nedostatak tiamina u trudnoći može rezultirati smetnjama u kardiovaskularnom sistemu bebe ili nervnom sistemu.
Tiamin se nalazi u cjelovitim žitaricama, svinjetini, pšeničnim klicama i jajima.

Cink

Cink je bitan za rast fetusa, jer pomaže u ćelijskoj diobi, primarnom procesu u rastu tkiva i organa bebe. Također pomaže u proizvodnji inzulina i drugih enzima.
Trudnice trebaju unositi barem 11-12 mg cinka dnevno.
Cink se može naći u crvenom mesu, peradi, grahu, orasima, žitaricama, kamenicama i mliječnim proizvodima. Dostupan je u prodaji i kao dodatak prehrani.

Unatoč preporučenim dnevnim količinama navedenim u ovom tekstu, savjetujemo da se svaka trudnica konsultuje sa svojim ginekologom o dnevnim količinama vitamina koje unosi u trudnoći.