Začeće

Začeće

Razgovarali ste sa svojim partnerom i složili se da oboje želite dijete. Priznaćete, to je predivan osjećaj. Za neke, to će biti prvi put da uživaju u seksualnom odnosu bez bilo kojeg oblika zaštite. Za druge, pokušaj začeća predstavljaće ultimativni izraz ljubavi.

U koju god skupinu spadate, vrijeme kada pokušavate zatrudnjeti trebate shvatiti kao period opuštenog intimnog druženja, uživanja u društvu i ljubavi partnera. Mnogi parovi  su izjavili  da je njihov seksualni život bio najbolji upravo u periodu kada su pokušavali začeti bebu, jer je čin stvaranja života zapravo predstavljao novu i uzbudljivu motivaciju.

Neki parovi će moći začeti bebu izuzetno brzo. Oni će već očekivati svoju bebu nakon smo nekoliko nedjelja od prestanka korištenja kontracepcije. Za druge, to može potrajati malo dulje. Ne postoji pravilnik ili čarobna formula koja će nam reći koliko je potrebno da bi se dijete začelo. Medicinski stručnjaci sugeriraju da može potrajati i nekoliko mjeseci dok ne dođe do začeća. 

Naš savjet je da uživate u vremenu od trenutka kada odlučite imati dijete, do trenutka kada se to i obistini. Pokušajte potisnuti činjenicu da pokušavate začeti, i koncentrirajte se na uživanje u zajedničkim trenutcima. Na taj način ćete pomoći sebi i smanjiti pritisak i na sebe, i na partnera.File 539

Ako ste zaposleni par, svako sa svojim vlastitim radnim obavezama ili već imate obitelj kojoj se morate posvetiti, pokušaj da zatrudnite zahtijevaće malo više strpljenja. To osobito vrijedi ako već imate mladu obitelj. Manja djeca zahtijevaju da im posvetite veći dio svog vremena, pa ne čudi da je vođenje ljubavi često zadnja stvar koju želite učiniti na kraju napornog dana. Stvar je u tome da, ako želite drugu bebu, morate odvojiti vrijeme za seks. Ako je pronalaženje vremena ili stvaranje prave atmosfere previše teško, možete pokušati planirati vrijeme unaprijed. Ovo može zvučati pomalo klinički, ali dokazano je da takvo planiranje ima veliki učinak kod zaposlenih parova.  

Ako ste kroz 12 mjeseci imali nezaštićeni seks, a do začeća nije došlo, moguće je da imate problema sa plodnošću, vi ili vaš partner. Ukoliko je to slučaj, bilo bi dobro posjetiti liječnika, te se posavjetovati oko mogućih pretraga. Mnogim parovima zaista treba više vremena do začeća, stoga nemojte unaprijed brinuti, već potražite stručni savjet kao mjeru opreza.