Zaštita od raka maternice kod starijih majki

Zaštita od raka maternice kod starijih majki

Što je žena mlađa, to je manja vjerovatnoća komplikacija tokom trudnoće. Međutim, nova studija je otkrila da rađanje u kasnijim godinama života ima svoje prednosti.

Istraživači su otkrili da žene koje su rodile svoju posljednju bebu u dobi od 40 ili više godina imaju 44 posto manji rizik od razvoja raka maternice nego one koje su rodile u dvadesetim godinama života. Dodali su da ovaj zaštitni učinak ostaje prisutan i desetljećima poslije trudnoće.

Većina slučajeva raka maternice pogađa žene u pedesetim i šezdesetim godinama. Tim istraživača sa univerziteta južne Kalifornije otkrili su da se rizik počinje smanjivati nakon 30. godine, i opada za 13 posto svakih pet godina za žene koje rode u kasnijim godinama života.

U usporedbi sa ženama koje su zadnje dijete rodile prije 25. godine, kod onih koje su zadnji put rađale u dobi između 30. i 34. godine, rizik je smanjen za 17 posto, a kod onih koje su zadnje djete dobile između 35. i 39. godine, rizik je manji za 32 posto.

Više: Trudnoća u četrdesetim

Voditeljica istraživanja, dr. Veronica Setiawan, je rekla - "Veličina ove studije definitivno pokazuje da rađanje u kasnijim godinama predstavlja zaštitni faktor. Do ovog zaključka smo došli uzimajući u obzir i druge faktore koji utiču na razvoj bolesti: tjelesnu težinu, broj djece i korištenje oralne kontracepcije.

Studija je finansirana od strane američkog Nacionalnog instituta za istraživanje raka, a u toku studije ispitano je ukupno 8,671 slučajeva raka endometrija (raka maternice) i oko dvaput toliko kontrolnih ispitanika.

Dr. Setiawan kaže - "Otkrili smo manji rizik od karcinoma endometrija kod majki koje su rađale kasnije, a taj se zaštitni faktor zadržava kod ovih žena sve do 70ih godina života, što pokazuje da ovakva zaštita traje desetljećima.”
Potvrđeno je da je ova vrsta zaštite od raka maternice ista za oba tipa ove bolesti: češći tip 1, koji se odnosi na izloženost estrogenu, te rjeđi, ali agresivniji i smrtonosniji, tip 2, za koji se smatra da se razvija neovisno do hormona.

Više istraživanja je potrebno kako bi se utvrdilo zašto kasnije rađanje može zaštiti od karcinoma endometrija. Međutim, dr. Setiawan smatra da postoji nekoliko potencijalnih mehanizama koje treba uzeti u obzir. Moguće je da one žene koje mogu zatrudnjeti i iznijeti trudnoću u kasnijim godinama imaju zdrav endometrij ili imaju manje menstrualne cikluse bez ovulacije. Druga mogućnost je produžena izloženost hormonu progesteronu tokom trudnoće, što može biti posebno korisno u starijoj dobi.

U zaključku, dr. Setiawan kaže - "Ova studija pokazuje značajne faktore zaštite od karcinoma endometrija, a kada nam bude u potpunosti jasan mehanizam koji štiti žene od dobivanja bolesti, moći ćemo i razumjeti kako se razvija karcinom endometrija, a time ćemo znati i kako ga spriječiti." Rezultati studije su sada dostupni u Internet izdanju časopisa American Journal of Epidemiology.