Zašto ne treba brinuti kada će beba prohodati?

Zašto ne treba brinuti kada će beba prohodati?

Rezultati najnovije studije ukazuju da ne postoje dokazi  da će dijete biti naprednije u životu ukoliko prohoda sa devet mjeseci.  Roditelji bi trebali potražiti liječničku pomoć samo ako dijete ne prohoda do 18. mjeseca života. 

Kada se govori o tome kada dijete treba prohodati, smatra se da je bolje kada dijete prohoda ranije. Međutim roditelji koji se brinu o tome kada će njihovo dijete početi hodati nemaju razloga za brigu, tvrde naučnici. Naučnici kažu da dob u kojem  dijete napravi prve korake nema dugoročnog uticaja na razvoj djeteta.

Istraživanje je pokazalo da dijete koje počne hodati sa devet mjeseci neće biti naprednije kasnije u životu od djeteta koje je kasnije prohodalo. Isto važi i za početak samostalnog sjedenja. 

Nakon što su pratili inteligenciju i koordinaciju pokreta više od 200 beba do 18. godine života, švicarski naučnici su zaključili da postoji mala ili nikakva veza između ranih “životnih motoričkih prekretnica” i kasnijeg razvoja.

Istraživači sa klinike za dječje bolesti u Cirihu uporedili su progres 222 zdrave bebe rođene između 1978. i 1993. godine. Djeca su pregledana sedam puta u prve dvije godine života i bila su podvrgnuta redovnim testovima ravnoteže, koordinacije i inteligencije do 18. godine starosti.

Njihovi roditelji su zabilježili datum kada su djeca bila u stanju prvi put sjesti bez pomoći i kada su prvi put načinili najmanje pet koraka bez pridržavanja za nešto. U prosjeku, djeca su prvi put sjela u dobi od šest i pol mjeseci. No, neki su uspjeli da naprave taj podvig kada im je bilo tek četiri mjeseca, dok druga djeca to nisu mogla učiniti sve do prvog rođendana.
Tipična dob kada su djeca prohodavala je bilo 12 mjeseci, ali uopšteni rezultati su se kretali u rasponu od osam i pol do 20 mjeseci života.

Profesor Mitch Blair, sa Kraljevskog univerziteta za pedijatriju i zdravlje djece kaže da svakodnevno sreće roditelje koji su zabrinuti jer im dijete još nije prohodalo ili zbog toga što sporije  uči  od svojih vršnjaka. „Ohrabrujuća poruka je da dob u kojoj djeca prohodaju varira i da ne postoji dokazana veza između “kasnog” prohodavanja, niže inteligencije ili loše koordinacije pokreta kasnije u životu.“

Profesor Blair savjetuje roditeljima da potraže liječničku pomoć samo ako njihovo dijete nije prohodalo do 18. mjeseca života.
 

       

Komentari

Sloba193's picture

Davno sam cuo da je najbolje

Davno sam cuo da je najbolje da dete prvi put krene sa ucenjem hodanja u 10. mesecu.Tada je dovoljno jako i moze da ide u setalicu.Moj klinac je u 5-6 mesedu po malo hodao setalicom,pa je kasnije imao problema sa tabanima i morao da nosi uloske za cipele.Uspeo je da sredi stopala,ali je morao i vise od redovnog da ih nosi.Nemojte da se trudite da vam dete po svaku cenu brzo prohoda da biste se pohvalili kako vam je dete napredno...bla,bla,bla.Tokom zivota ga ucite i trudite se da bude dobar,vredan i posten covek,a vreme prohodanja ce doci sigurno.Samo pustite da se dete malo razvije....Lep pozdrav!

Sloba.