Zubi u trudnoći

Zubi u trudnoći

U trudnoći, izuzetno je važno voditi brigu o zubima. Redovni stomatološki pregledi veoma su značajni, naročito u prvom i drugom tromjesečju. Nedavna istraživanja su pokazala da žene s bolestima desni imaju sedam puta više vjerovatnoće da će prerano roditi. Stoga je potrebno obratiti pažnju na sve promjene zuba i desni koje se dešavaju tokom trudnoće.

Suprotno nekim mišljenjima, nivo kalcija u organizmu tokom trudnoće nije uzrok dentalnih problem sa kojima se trudnice susreću.  Hormonalne promjene u trudnoći (povećanje nivoa estrogena i progesterona) mogu izazvati upalu, kravrenje i oticanje desni usljed intenzivnije prokrvljenosti. Desni su tada osjetljive na iritacije, pa može doći do blažeg kravrenja desni usljed upotrebe zubnog konca ili običnog četkanja zuba. Takvo stanje obično prođe nakon trudnoće, ali svakako bi bilo poželjno posjetiti stomatologa i izvršiti jednostavan pregled.

Može se pojaviti i mala kvržica na desnima, to je piogeni granulom, grimizno, smeđe ili plavo-crno lagano uzdignuto područje. Ono nastaje uslijed povećanog rasta kapilara i otoka okolnog tkiva. Gotovo u pravilu je benigno, ali ako se ne povuče, ne treba ga ignorirati, već je potrebno posjetiti stomatologa.

Također, usljed povećane kiselostu u usnoj šupljini, naročito u prvim mjesecima trudnoće, može doći do pojave kiselogdentalnog plaka koji  je primarni uzrok zubnog karijesa i svojim djelovanjem dovodi do dekalcifikacije tvrdih zubnih tkiva. Kod trudnica je oralna flora nešto izmjenjena i prisutan je veći broj acidofilnih bakterija, što povećava mogućnost nastanka karijesa.

Ako je trudnici potrebno liječenje zuba, neophodno je svakako informirati stomatologa o trudnoći, obzirom da neki dentalniFile 727 anestetici mogu štetiti bebi. U većini slučajeva, trudnica ne bi trebala biti podvrgnuta općoj anesteziji.

Veće stomatološke zahvate treba ostaviti za razdoblje poslije poroda, međutim ukoliko se radi o hitnosti (kao što je bolna upala ili slomljen zub) potrebno je odmah riješiti problem. Nikako se ne preporučuje rentgen zuba u trudnoći, pa je važno da je stomatolog, kao i njegovo osoblje, upoznat sa trudnoćom. Samo u iznimnim i jako hitnim slučajevima trudnicama se obavlja rentgen zuba, koristeći pri tome svu raspoloživu zaštitu.

Ako je potrebno da trudnica uzima antibiotik zbog dentalnih upalnih procesa, neophodno je da se posavjetuje kako sa stomatologom, tako i sa ginekologom. Procjena i odluka svakako će biti na strani bebe, obzirom da se može raditi o infekciji koja, ako se ne tretira, može naškoditi bebi. Nikada u trudnoći ne treba uzimati antibiotsku terapiju koju nije odobrio ginekolog koji prati trudnoću. 

Ono što svaka trudnica može i treba učiniti za sebe jeste povesti računa o dentalnoj higijeni i intenzivirati je u ovom osjetljivom razdoblju i to:

- pranjem zuba nakon svakog obroka,
- korištenjem konca za zube najmanje jednom dnevno,
- odlaskom na barem jedan pregled i čišćenje zubnog tokom trudnoće, po mogućnosti nakon prvog tromjesečja,
- unošenjem namirnica bogatih vitaminom C i kalcijem,
- ispiranjem zuba i usne duplje, u slučaju jutarnjih mučnina i povraćanja.