3 saveta za jačanje zglobova i kostiju

Orašasti plodovi na pijaci

Naše telo je jedan izuzetno komplikovan sistem, koga čini nekoliko podsistema organa i tkiva. To znači da je za zdravlje jednog njegovog dela potrebno optimalno funkcionisanje čitavog organizma. Dakle, pre svega je važno celokupan organizam dovesti u adekvatno stanje, a višak kilograma i svakodnevna intoksikacija su prvi koje treba ukloniti u ovom procesu. 

Kada uđemo u bolju formu i telo oslobodimo nepotrebnih toksina, tada se možemo posvetiti jačanju specifičnih tkiva kao što su kosti i zglobovi. Na sreću, postoji mnoštvo načina da to učinimo primenom jednostavnih metoda ishrane i treniranja na prvom mestu, ali i uvođenja određenih navika u svakodnevni život.

Kosti i zglobovi su noseća konstrukcija našeg organizma, koji naše telo čini čvrstim i stabilnim, zato se njihovim zdravljem trebamo posebno pozabaviti i čuvati ih tokom života. U nastavku teksta saznajte na koje sve načine možete ojačati zglobove i kosti ili ih barem očuvati.

#1 Ishrana za jače kosti i zglobove – hranite se raznovrsno

Proteini mogu povećati gustinu koštanog tkiva, što je važna činjenica kojom se treba voditi i ishranu pre svega obogatiti namirnicama bogatim upravo njima. To su na prvom mestu piletina, riba, mesa drugih životinja, mlečni proizvodi, jaja, ali i kikiriki, orašasti plodovi i slične namirnice, koje pored proteina sadrže i brojne korisne minerale.

Takođe, u ishranu je potrebno uvesti i ‘’tajne sastojke’’, kao što su ulje susama, kinoa, organska kurkuma u prahu, spirulina i slične namirnice. One se doziraju u veoma malim količinama, ali je njihovo dejstvo čudotvorno kada je u pitanju zdravlje zglobova, a pre svega kostiju.

Dalje.

Unosite svakodnevno slabo obrađenih žitarica, kao što su integralni pirinač, ječam, ovas, heljda i kukuruz, zrna jednostavno kuvajte ili koristite proizvode od njihovog prašna. Pored toga što su bogate ugljenim hidratima i vlaknima, sadrže i brojne minerale koji su od esencijalnog značaja.

Kalcijum, magnezijum, fosfor, cink, gvožđe, mangan, kalijum su najvažniji minerali za kosti i zglobove i u kojoj god hrani da ih pronađete, trudite se da je konzumirate gotovo svakodnevno ako želite da ojačate kosti.

Vitamin D je sledeće izuzetno važno jedinjenje za kosti i zglobove, kao i za celokupan imunitet organizma. Ono što je dobro poznato u vezi sa ovim vitaminom je da ga naše telo može sintetisati pod uticajem UV zraka iz sunca, pa ga nije neophodno unositi ishranom. Međutm, ako želimo da ojačamo tkiva na koja ima izuzetno pozitivan uticaj, treba ga dodatno unositi hranom. 

Obavezno napunite frižider zelenim povrćem, paradajzom, šljivama, bananama, lukom, citrusima i bobičastim voćem, to će vam obezbediti sasvim dovoljne količine vitamina i minerala. 

Mleko i mlečni proizvodi takođe mogu poslužiti kao dobra dopuna ili zamena za hranu bogatu proteinima i kalcijumom, dok su pihtije preporučljive za zglobove svima koji nemaju problema sa kardiovaskularnim sistemom.

Ženska stopala na pesku

#2 Koja fizička aktivnost je najbolja za jače kosti i zglobove?

Fizička aktivnost je važna za sve nas, bez obzira na to da li imamo problema sa kostima i zglobovima ili ne. 

Ako želimo da ojačamo kosti i zglobove, možemo to učiniti kroz fizičku aktivnost, ali je važno napomenuti da ova uputstva treba pratiti samo onoliko koliko ste u mogućnosti. 

Pre svega – šetnja.

Šetnja je najbolja moguća fizička aktivnost i ujedno najuniverzalnija. Blaga je, jednostavna, nije ničim ograničena, a ima tako mnogo benefita po zdravlje ljudi. Slede treninzi koji su već viši i nivo fizičke aktivnosti i zahtevaju određenu fizičku spremnost.

Verovali ili ne to su trčanje i dizanje tegova. Da, zvuči izuzetno teško, ali ovde nije reč o takmičarskim treninzima, već o njihovim najblažim oblicima. Dakle, ako jednom vežbom možete da podignete teg od 20 kilograma, za istu vežbu koristite maksimalno 10 kilograma. Tako ćete rizik od povrede svesti na minimum, a imaćete željeni pozitivni efekat.

Kada je trčanje u pitanju, tempo i dužinu takođe umanjite do granice komfora. 

Upamtite da ozbiljno forsiranje organizma i izlaganje teškim fizičkim naporima može imati samo kontra efekat, zato trening održavajte u granicama prijatnosti.

Lagano skakutanje, istezanje i razgibavanje sasvim su dovoljni za savršeno zdrave kosti i zglobove, ukoliko su svi ostali segmenti u svom optimumu.

#3 Ne preterujte ni sa čim i obustavite unos toksina

Ovaj savet deluje očigledno, ali zapravo je najvažniji kada je u pitanju ljudsko zdravlje. Čovek lako pretera u svemu, bilo to dobro ili loše, a sredinu je uvek najteže pronaći. 

Alkohol i cigarete su vaš najveći nepijatelj na ovom putu zato se potrudite da ih u potpunosti isključite iz svog života. Kofein, so i šećer u velikim količinama takođe mogu ozbiljno oštetiti vaše kosti, zato vodite računa da ih dozirate.

Vrlo je važno napomenuti da preterano mršavljenje ima loš uticaj na zdravlje kostiju, pa bi poslednji savet bio da ne preterujete sa smanjenjem telesne težine.

Živite zdravo svakog dana, jer vam samo istrajnost može pomoći sa ovim problemom, a onda to potpomognite onim ‘’tajnim sastojcima’’ sa početka naše priče, kako bi osnažili zglobove i kosti i dali im njihovu prirodnu čvrstinu.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da vam je pomogao da pronađete načine da ojačate vaše kosti i zglobove.